En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

fredag 3 maj 2013

Trångt i sanden bland alla som stoppat huvudet där

Det fanns ett förbud att sälja laxen från Östersjön för att den innehöll för höga dioxinhalter. Men efter många försök att rena Östersjön utan att lyckas, skaffade Sverige och Finland dispens för att kunna sälja laxen ändå. I resten av EU får den inte säljas. Kanske är det samma sak med allergier och MCS (Multiple Chemical Sensitivity)? Eftersom det inte finns pengar respektive intresse från näringslivet att ge pengar till allergiforskning, och det kommer att bli brist på utbildade allergispecialister, löses problemet genom att ansvariga stoppar huvudet i sanden.
Nyhetsrubriker senaste veckan säger att så mycket som en tredjedel av alla skolbarn och ungdomar lider av astma och/eller allergier i någon form och blir sämre av en dålig fysisk skolmiljö. Och sifftorna kommer med sannolikhet att stiga eftersom det inte görs något åt saken.
Men det är knappast bättre i arbetslivet och hos vuxna. I Sverige och Finland förnekas problemet med överkänslighet mot kemikalier trots att statistik från forskningen visar att så många som 30 % har problem i någon form, och att 10 % har så stora problem att de måste göra inskränkningar av sitt liv. (I Danmark blev diagnosen erkänd i fjol, och i Norge jämställs det med handikapp när det gäller bristen på tillgänglighet i miljön.)

Några kanske fnyser och säger att de som säger sig ha MCS i Sverige har diagnostiserat sig själva framför en dator, men det är ju detta som återstår när vården i Sverige inte vill kännas vid funktionshindret MCS. Och varför inte förresten, eftersom symtomen är sig lika världen över och man känner igen sig i andras berättelser på Internet. Det är ju där dagens mögel- och kemikalieskadade ger råd och stöd till varandra. Läkare däremot brukar blänga ont eller högdraget för de vill inte alls befatta sig med symtomen. Eftersom de inte fått godkänt från högre ort låtsas de som om det regnar. Latmask? Inbillningssjuk? Münchhausens syndrom? Det finns säkert läkare som vrickat tungan i försöken att borförklarara symtomen.

Det är lätt att tänka sig att det här bara är toppen av ett isberg. Vad ska "förnekarna" säga när berget börja dyka upp i sin helhet? Kanske: "Ät mer förgiftad fisk och stoppa huvudet i sanden"........?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar