En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

söndag 12 maj 2013

Hur pålitliga (eller primitiva) är tester?

Alla som lider av MCS eller SHR, vilket man nu törs kalla det, när man "inte gjort capsacin-testet" eller blivit välsignad av Försäkringskassan för någon diagnos, är välbekanta med att prover ofta inte visar någonting. Hur primitiva eller grovmaskiga är egentligen vanliga tester för exempelvis pollenallergi, virus eller bakterier? Med tanke på det bristande intresset att finansiera allergiforskning kan man undra om allergitesterna någonsin uppdateras? Som det är nu är den egna kroppen den bästa och enda indikatorn på till exempel korsallergier och andra former av överkänslighet.
Jag använder mig av en intertext, som det så fint heter, från bloggen "Luften är fri" som exempel på hur läkarna står handfallna när ett barn reagerar med svullna och obrukbara ben, fötter och sedan även armar. Han själv är van att konstiga ting händer med kroppen när man bott i mögelhus. Proverna visar i vanlig ordning ingenting.
Som det är idag när det gäller prover dras alla över en kam -  unga och gamla, sjuka och friska. Kan det vara så att personer med redan svår överkänslighet, om det nu är av allergisk eller gift/kemikalisk orsak, också reagerar starkare på mindre mängder av virus och bakterier än andra? Eller tvärtom, att kemikalieintoleransen triggas av virus eller andra sjukdomar. Huden brukar vara skör, ibland med ödem och små sår, och därmed mer utsatt för streptokocker som finns på hudens yta.
Att fingrar, tår och leder i kroppen svullnar och inte fungerar är jag van vid från både pollensäsong och exponering av mögel, damm och kemikalier inte minst i parfymerade produkter, men också vid vanliga virus som förkylning och influensa. Men att det kan vara så, var okänt och osannolikt för min allergiläkare som skickade mig till allmänvården för undersökning av lederna. (Att det viftades bort där är en annan historia.) Någonting behöver uppdateras -  varför inte både tester och utbildning, och kanske viktigast; synen på den intolerans/överkänslighet som inte kan ses i dagens tester!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar