En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

lördag 27 april 2013

Parfym- och mögelhjärnor i den offentliga sektorn......

När forskningen kommer ut med nya rön brukar ofta folk sen länge veta om detta i praktiken, i alla fall när det gäller sjukdomar. De drabbade har förmodligen inte blivit trodda av läkare därför att det inte finns forskningsresultat och inga riktlinjer från Socialstyrelsen. Eller också finns det rekommendationer att se på saken med ignorans. "Man får inte sjukskriva sig på grund av allergi eller kemikalieöverkänslighet" sade läkaren på vårdcentralen. "Läs Socialstyrelsens rekommendationer"!
Men alla som bott eller arbetat i mögelhus vet att förutom symtom som till exempel andningssvårighet och yrsel, födoämnesallergier och svullna leder kan man också få symtom från hjärnan i form av tillfällig bokstavs- och sifferdyslexi, oförmåga att koncentrera sig, "myror i huvudet" och "utbrändhet". Därför hoppas vi ifall vi skulle behöva opereras en dag att slippa en kirurg som bor i mögelhus! Men jag skulle också vilja tipsa om att inte anlita en advokat som stinker av starkt parfymerat rakvatten eller deodorant, eftersom det finns skäl att misstänka att hens hjärna inte fungerar optimalt.
En hemsnickrad teori från mig är att det moment 22 och oförmåga till konsekvens som många gånger råder i offentliga sektorn idag kan delvis bero på toxiska parfym- respektive mögelhjärnor! (Och en 70-talsventilation!) Det är oerhört vanligt att det finns mögel i bostäder och på arbetsplatser, och när det gäller parfymerade produkter med toxiska kemikalier är förmodligen gränsen nådd och man hör varje dag om fler som får symtom.
Kanske är det hellre en bra detektiv än en doktor som vi "kanariefåglar" behöver? När vi reagerar på något skulle en bra detektiv aldrig avfärda symtomen bara för att det inte finns riktlinjer från Socialstyrelsen, utan följa dessa utmärkta näsor och andra detektorer som finns tillhanda i de överkänsligas kroppar ända tills man hittar skurken eller skurkarna. Om det stämmer vad jag hört så skulle en vanlig mätning från till exempel kommunens miljökontor indikera upp till fem sorters mögel, medan det existerar minst hundrafemtio sorter bara av svartmögel.
Efter 1950-talet när tillverkningen av billig, syntetisk parfym gjorde det möjligt för alla att använda så mycket parfym de ville, har användningen enligt en uppgift från Astma- och Allergiförbundet ökat med 5000 (!) procent. Idag finns förutom detta även tonvis med kemikalier som aldrig testats i bygg- och inredningsmaterial, kläder, elektronikprylar, mat och allt annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar