En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

lördag 25 maj 2013

Ny statsreligion med plats för flodhäst och gris

"Bilden av det svenska paradiset faller i bitar" står det i länstidningen idag. Men det som fick i alla fall mig att sätta morgonkaffet i vrångstrupen var en artikel om hur den dominerande värderingen på svenska arbetsplatser idag inte handlar om  t ex anställdas hälsa eller ens vad kunderna tycker (!), utan består av kostnadsjakt. I många andra länder som till exempel Danmark, Finland, Frankrike och USA hamnar kundtillfresställelse på topp-tio-listan, men först på plats 55 i Sverige. Besparingsivern måste ha hakat upp sig någonstans, när den fortsätter i många fall även när ekonomin ligger på plus.
Jag hörde om hur funktonshindrade barn i en skola friskförklarades av förvaltningschefen (!) på trots mot läkarna, därför att kommunen skulle spara - vilket ledde till att deras lärare sattes i en slags gisslansituation och började behandla barnen illa, förmodligen pga ren frustration.
Det är tydligt att ekonomin är vår nya statsreligion, som får översteprästerna att kräva människo-offer trots att man inte ens vågat erkänna officiellt att man bytt religion. Det är väl därför dålig inomhusmiljö blivit den nya "flodhästen i vardagsrummet", som bara man nämner den får onda blickar från en del och får andra att skrika som en gris.
      
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar