En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

lördag 25 maj 2013

Allergimedicin som håller krämporna igång

Att syntetisk citronsyra som tillverkas av svartmögel inte är någon höjdare varken för allergiker eller kemikalieintoleranta borde kanske tillverkare av allergimediciner ha lite mer koll på. Vore intressant med statistik över hur många allergiker som blivit kemikalieintoleranta på grund av just allergimedicin!
När jag äntligen hittade en nässpray som inte innehöll citronsyra, visade det sig att den istället innehöll till exempel bensalkoniumklorid som också används i saneringsvätska och kan ge svåra förgiftningar.
Den hjäpte bra vid pollenallergi, men gav istället en konstig giftsmak och onormal trötthet. Jag minns att jag brukade säga "jag känner mig förgiftad" redan långt innan jag drabbades av uttalad kemikalieöverkänslighet när jag använde Livostin nässpray, som jag tvingades ta så fort jag kom innanför dörren till en mögeldrabbbad arbetsplats på den tiden.
Jag använde också mycket av den för att mota symtomen vid en senare arbetsplats som stank av parfym överallt, och där jag började få blåsor i munnen när jag åt. Förmodligen var det inte bara så att jag kände mig förgiftad, utan även i verkligheten blev förgiftad av sprayen, som en av alla småbitar i pusslet varför man blir drabbad av "miljösjukdomen".
Men själva sprayen skulle inte ha kommit ifråga om det inte varit för de dåliga arbetsmiljöerna, annat än under pollensäsong i stället för långa perioder under året.
Så varför används citronsyra från svartmögel och bensalkoniumklorid i allergispray? Varför bota ett symtom, men ge ett annat och kanske värre i stället? Fast det är väl kanske det läkemedelsindustrin går ut på, "snöbollseffekten" som gör dem rikare och oss sjukare?
Ett tips, som åtminstone hjälpt mig mycket, är att köpa medicinskt rent salt t ex Nasoline med tillhörande spruta på apoteket. När jag använder den morgon och kväll under pollensäsongen (eller vistelse på dammigt ställe etc.) kan jag dra ner väldigt mycket på allergimedicin eller behöver vissa år inte alls använda nässpray mot allergi. (Jag använder det till ögonen också men då utan sprutan; använder bara en en tesked till att droppa saltvattnet i ögat.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar