En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

tisdag 21 maj 2013

Giftbägaren, Försäkringskassan och en massa "pervon"

Blev mejlad av något slags "pervo" som uppenbarligen lockats av fotot med andningsmasken, och som valt att hoppa över informationen att den var avsedd för strikt medicinska syften. Det kommer mig att tänka på en veckotidning som ville göra ett reportage om en person som lider av "doftöverkänslighet" som är diminutivformen för miljösjukdomen MCS. Tidningen ville uppenbarligen ha någon form av snyftreportage eller något slags offer att hänga ut, och journalisten som ringde lät alltmer sur och avmätt när jag tyckte att visst kan det vara bra med information till allmänheten om "hur det känns att inte kunna gå ut och dansa" men att det är nödvändigt att också sätta in det i samhällsperspektiv. Det är så mycket mer än bio, dans och nöjen. Det handlar om att nödvändiga saker som arbete, skola och sjukhusbesök med mera har gjorts otillgängliga för en ganska stor grupp människor i världen på grund av kemikalier i andras personliga hygienprodukter bland annat.
Ett annat "pervo" är Försäkringskassan som idag skriver: "Utifrån uppgifterna i ärendet överväger Försäkringskassan att avslå din ansökan. Försäkringskassan bedömer att du skulle klara ett arbete i en arbetsmiljö där det tas hänsyn till angiven känslighet, anpassade lokaler eller aktiviteter som anpassats med hänsyn till dina svårigheter."  Men det är ju just det som de fått intyg på - att jag inte kan få en sådan anpassad arbetsplats i sysselsättningsfasen, utan såväl miljö som vissa arbetsuppgifter eller snarare de material som hör till, är sjukdomsframkallande! Försäkringskassan är alltså ytterligare någon som väljer de utdrag ur verkligheten som de vill höra.
Ett fjärde exempel på förvrängd verklighetsuppfattning är användare av dessa hörselförstärkare med vilka "man kan höra en viskning genom betongväggar" som börjat säljas till vem som helst, och som förstås lockar ett och annat pervo. Det frestade i alla fall någon som flyttade från hus till lägenhet, och till lägenhet under min! Tyvärr hade personen en vän utan sans och förstånd som blev fixerad vid detta att lyssna på andra, och som fullt hörbart springer runt och klampar med sina skor och smäller upp magnetplattan mot väggen och ropar "nu hörs det något" allteftersom man rör sig i lägenheten. Det är tydligen inte olagligt heller, för polisen jag frågade sade att "inget brottsligt har ägt rum". Men enligt brottsbalken; paragraf 9a, kapitel 4 kan avlyssning utan andras medgivande och med hjälp av tekniskt hjälpmedel ge böter eller fängelse upp till 2 år.
Ur led är tiden kanske man kan säga med Hamlet, men redan Sokrates klagade bland annat på "dagens ungdom" -  och det var fyrahundratalet före Kristus! Min allergidoktor sade en gång att det här med hänsyn går i vågor. Men eftersom auktoriteter aldrig tyckt om att folk går omkring och säger som det är, tvingades Sokrates dricka en bägare med gift.  Paralleller till myndigheter versus människor drabbade av miljösjukdom idag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar