En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

fredag 5 juli 2013

MCS - myggan som välter kolossen?

Alltsedan 1600-talet när stackars Descartes frös ihjäl i Stockholm som gäst hos drotttning Kristina, har vetenskapen rullat fram som en allt större ångvält och längs vägen plattat till religion (på gott och ont), och ibland etik och vanligt folkvett som en olycklig biverkan. (Descartes brukar ju ofta beskyllas för att ha dragit igång det dualistiska synsättet, det vill säga motsatsen till helhetssyn, som råder inom medicin och säkert många andra vetenskaper idag.) Vetenskapen och tekniken har ju uträttat mirakel och flerdubblat livslängden hos oss som inte längre behöver slåss med björnar om livsrummet och förnödenheterna, utan till och med kan åka på semester till andra sidan jordklotet - genom luften - och dricka drinkar samtidigt. Något som skulle fått till och med Descartes att skaka på huvudet och betrakta den som lite "eljest" som skulle ha knystat om liknande.
Men i dagarna undrar man om inte den "moderna Vetenskapen" redan har nått sin kulmen, eftersom den så ofta missbrukas av ren girighet för cancerliknande tillväxt på vissa ställen och hos vissa personer, medan naturlagarna fortfarande arbetar efter plus och minus, yin och yang eller en strävan till utjämning. Se till exempel entropilagen enligt vilken  allt i kosmos "dras mot kaos" -  dvs kaos för vem egentligen, eftersom kosmos strävan (förmodligen) fortfarande är till helhetsbalans?

Man skulle kunna se den sorts moderna teknik och vetenskap som struntar i hälsa och etik som en koloss på lerfötter, och sådana brukar som bekant förr eller senare välta. En av våra moderna kolosser är Monsanto som genmodifierar grödor med avsikten att de ska klara gifterna som skadeinsekter och ogräs bekämpas med. Grödorna förlorar näringsvärde och gifterna lagras i människornas kroppar och förgiftar jord och vatten, så man kan se Monsantos bedrifter inte bara som utrotning av ogräs utan på sikt också av djur och människor.
Andra kolosser är den urskillningslösa och egentligen laglösa kemiska industrin som massproducerar varor med ofta helt obeprövade kemikalier och syntetiska doftämnen som skadar allt fler människor. Det finns faktiskt forskare på den kemikalieintolerans (MCS) som börjat ploppa upp som ett ovälkommet spöke i industriländerna. MCS kan komma att bli ett stort problem där i en nära framtid, då drabbade inte kan leva ett normalt liv i det kemikalietillvända samhället, och att de dessutom inte verkar reagera som andra på t ex vaccin och antibiotika.Läste igår intressant information om att forskarna N. Ashford och M. Miller skrivit en bok om MCS. Författaren till artikeln skrev också att förståelsen av MCS inom medicinen skulle kunna vara lika revolutionerande för den medicinska vetenskapen som upptäckten av bakterierna. Inte förvånande om MCS kommer att bli en av faktorerna som får kolosserna att vackla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar