En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

torsdag 18 juli 2013

Febreze och amatörpsykologi

Precis som den försåtliga odörsprayen Febreze (som gudskelov inte finns i Sverige, men används flitigt i t ex USA - fast vi har förstås Wunderbaum och doftblock som kan ta stryptag på oss när vi kliver in i främmande bil eller badrum) är till för att skyla över att det inte finns tid att vädra, rengöra eller möjlighet att byta ut någon unken attiralj, så kan man säga att amatörpsykologi är ett populärt sätt att skyla över brister i den egna förmågan att handskas med andras "jobbiga" funktionshinder. Det finns säkert många bra yrkespsykologer, men andra medicinare kan tyvärr ibland använda dessa som en avstjälpningsplats för att slippa ta itu med besvärliga kroppsliga symtom. Hur många har egentligen fått en adekvat behandling riskabelt uppskjuten vid t ex hjärntumör, hyper- eller hypotyreos (över- respektive underfunktion hos sköldkörteln) med mera, bara för att läkaren reflexmässigt skickat patienten vidare till denna "avstjälpningsplats" utan fysisk undersökning?
På liknande sätt är det ofta det första som också både privat- och myndighetspersoner tar till som "vapen" för att behärska en situation med personer som lider av parfym- och annan svår kemikalieintolerans.
"Det skulle kvitta var du jobbade, du skulle bli sjuk ändå", sade min handläggare vid Arbetsförmedlingen till mig en gång, men det stämmer faktiskt inte. Det kan vara så enkelt som att låta bli parfymerade produkter på arbetsplatsen (hur svårt kan det vara att köpa oparfymerade hårvårdsprodukter och deodorant t ex?) och att städa med dito rengöringsmedel. Samt att inte ha arbetsplatsen i mögliga eller på annat sätt sjuka hus. Men det verkar ha blivit så normalt att det faktiskt blivit standard att det är fel på inomhusmiljön, och att det är bara man själv som är "sjuk" om man reagerar mot detta.
Precis som det är enklare på kort sikt att bara fortsätta med ett drogmissbruk, rökning eller skadliga matvanor, är det enklast för de flesta att bara köra på i gamla spår vad gäller den dåliga inomhusmiljön och missbruk av odörsprayer istället för frisk luft. Men många "korta sikter" blir snart till en lång sikt och kanariefåglarna som tuppat av i sina burar bärs ut som olämpliga - men det är ju faktiskt som att kasta kompass och radar överbord ute till havs, bara för att slippa veta att isbergen tornar upp sig.
  







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar