En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

tisdag 16 juli 2013

Ett tryck på pumpen håller rådgivarna borta!

MCS är svårt att förstå om man inte själv har några symtom från kemikalier. Men tyvärr föredrar väldigt många att inte förstå, därför att det är bekvämare att behålla sina fördomar. De ger till och med råd, fast de inte alls vet (och inte egentligen heller vill veta) som exempelvis: "motionera mera" och "tänk positivt". Saker som självklart är bra för allmäntillståndet, men inte har något att göra med kemikalieintolerans. Man tål parfymer och andra kemikalier lika lite även om man motionerar aldrig så mycket.
En del kan också få rådet att gå på träningsinstitut eller på kurs och träffa mer folk, "så får du lite annat att tänka på". Mycket dåliga råd eftersom träningsinstitut brukar vara en av de värsta platserna vad gäller att stinka parfymerade hygienprodukter som deodoranter, duschkrämer, hudlotioner och tvålar med mera. Jag höll på att svimma på ett sådant ställe första och enda gången jag var där, på grund av instängd luft och parfymer. Aldrig mer!

Ingen skulle nog försöka med avledande manövrer för att få en diabetes- eller Parkinson-drabbad person att låta bli att ta sin medicin, men man försöker gärna avleda en kemikalieintolerant från den uppmärksamhet på omgivningen man så väl behöver för att kunna undvika de ämnen man blir sjuk av. Det finns till och med dumbommar inom sjukvården som menar att man ska utsätta sig för det man inte tål när det gäller MCS. Ska allergiska mot fisk börja proppa i sig fisk då också, till exempel? Och cancerpatienter göra uppehåll i sin behandling och "utsätta sig" för metastaser också?  Varför skulle egentligen bara kemikalieöverkänsliga behöva utsätta sig för den utslagning av kroppen detta resulterar i, särskilt som man inte får något som helst stöd från samhället varken när det gäller bidrag till våra andningsmasker och luftrenare eller hjälp att handla eller gå till apotek med mera när man väl blivit liggande utslagen med svår yrsel och rubbat balanssinne bland många andra allvarliga kroppssymtom. Det tar också lång tid att hämta sig, och när det gäller t ex uppblossande födoämnesallergier p g a mögel och övriga sjuka-hus-vistelser kan det ta år att bli frisk (under förutsättning att man har en frisk miljö att läka kroppen i).Vaksamhet och kräsen prioritering är vår förebyggande medicin för vårt missförstådda funktionshinder. Och kanske en sprayflaska med (biologisk) ättiksprit, om man tål den sistnämnda själv förstås. Som motgift mot parfymer, allmänt sunkig luft och diverse "rådgivare".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar