En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

måndag 29 juli 2013

Jo, vi finns....!

En liten flicka frågade sin mamma på Konsum: "Varför har tanten en mask?" Mamman svarade: "Sssch, var tyst. Hon är sjuk". Nu hade jag fullt upp att skynda till kassan och sedan fort därifrån för att rädda mig undan den billiga parfymstanken som omvärvar affären. Men om jag hade varit en Sokrates (eller inte haft en mask som gör det besvärligt att prata) skulle jag ha vänt mig om och sagt: "Nej, jag är inte sjuk. Det är era parfymer i t ex sköljmedlet i era kläder som är giftiga, och som riskerar att göra er sjuka. Och det är inte säkert att ni får MCS (Multiple Chemical Sensitivity) som jag, utan forskare vet nu att ni kan få diabetes, fetma, cancer, astma och många andra sjukdomar av kemikalier i era vardagsprodukter. Och era barnbarn kan få autism, ADHD eller genetiska skador av de hormonstörande ämnen ni går omkring i ett moln av idag."
Det skulle kanske ha varit en god gärning mot både flickan och hennes mamma, när de väl hämtat sig efter initialmotståndet då det är vanligt att man tänker: "Hon är förmodligen galen" eller "varför har vi inte hört om detta förut, då?"
Miljösjukdom är ett för samhället pinsamt tecken på att något är fel med miljön, därför förnekas den i det längsta, samt drabbade personer isoleras; "det är bara du". Men tänk om världens alla drabbade skulle samlas i en demonstration med t ex brevbombning av myndigheter och media? Det vore intressant att på ett ungefär få veta hur många man vore.
Hur kommer samhället att i framtiden (snart!) hantera miljösjukdomen? Måste enskilda personer ge sig ut som pionjärer och nybyggare i ödemarken eller på öar till havs? Eller kommer samhället att åstadkomma en "masslösning" á la leprakoloni eller Auschwitz? (Kanske bäst att tala tyst om det senare, annars kanske vissa får idéer.) Tyvärr är en masslösning av typen kolonier inte möjlig när det gäller MCS, eftersom det brukar sägas att när två personer med detta funktionshinder möts, har den ene alltid något som den andre inte tål.
Att avfärda olika former av miljösjukdom som inbillning kommer inte att vara hållbart i längden. Visst finns det ibland bakomliggande sjukdomar som kan göra den här typen av överkänslighet värre, men det är knappast en slump att det är ämnen som mögel, miljögifter och annat som är skadligt för kroppen som man reagerar mot. En av mina kloka facebookvänner sade att "om MCS är inbillning, då har världen en mass-psykos att hantera". Och är det en slump att den "mass-psykosen" började noteras i samband med massproduktionen av kemiska bekämpningsmedel, och när billiga, syntetiska parfymer släpptes fria på marknaden att härja runt i alla möjliga och omöjliga produkter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar