En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

torsdag 11 juli 2013

Doktor Jekyll & Mr Hyde

Jag brukar skämta om att jag blir "Mr Hyde" när jag utsätts för parfymer och andra kemikalier, inte minst den tvättsprit som vårdcentralen använder. Den är inte parfymerad, men lukten är fruktansvärd och biter sig verkligen fast i kläder. Undrar vad det är för kemikalie? Jag skrev till ansvarig och undrade om de inte kunde byta ut den till en ren sprit utan några tillsatser, men fick inget svar.
Förutom alla svåra kroppsliga symtom man kan få eftersom slemhinnorna kan reagera överallt i kroppen, reagerar förstås också hjärnan vid exponering. Det kan röra sig om tillfällig siffer- eller bokstavsdyslexi, aggression, förvirring, depression, minnesförlust  -  och jag läste om en person som låg i koma i tre veckor efter en stark reaktion på parfym. Efter detta var hon självklart rädd för parfym, vilket sjukvården inte kunde förstå.
Men till exempel ute på havet i en båt, utan en enda parfym i luften kan samma person vara helt frisk och sund. Ett "doktor Jekyll och Mr Hyde-syndrom" som inte sjukvården har möjlighet att förstå, eftersom de vanligtvis bara ser personen en kort stund på sjukhuset.

Och läkemedelsindustrin lär knappast ha något intresse av att en "sjukdom" kan försvinna genom att man tar bort kemikalier.
För några år sedan var en äldre dam med på nyheterna i TV som en slags medicinsk sensation, därför att hon hade vaknat ur medvetslöshet och helt plötsligt inte var senil längre. Läkarna hade gett upp hoppet och slutat medicinera eftersom de trodde hon skulle dö. Men när de starka medicinerna togs bort återvände hon till livet. Hon hade aldrig varit senil, utan blivit "senil" av sina mediciner och menade att hon hade förlorat 10 år av sitt liv som omtöcknad av dessa.

Det är också skrämmande att möta en starkt sköljmedelsdoftande familj med små barn. Vad händer med barns kroppar och hjärnor, när de hela tiden utsätts för dessa bevisligen skadliga gifter som vanliga sköljmedel innehåller?  Det är ju egentligen en hel, spännande vetenskap i sig att utforska MCS som ingen verkar ha antagit på allvar, förmodligen därför att det inte finns något ekonomiskt intresse av det. Men risken finns att en dag så många har drabbats att det växer samhället över huvudet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar