En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

måndag 17 juni 2013

Ursäkta om stubinen är kort!

Ibland tycker man att andra människor som inte förstår MCS är idioter. De svåra symtomen som är så uppenbara för en själv syns inte alltid akut på utsidan, utan är en lång process där minsta ytterligare kemikalie blir för mycket och gör en väldigt sjuk.
Människor som själva lider av t ex fibromyalgi eller kroniskt trötthetssyndrom kan fnysa åt kemikalieintolerans och glömmer att deras sjukdom inte var accepterad av samhället utan avfärdad som inbillning för bara ett par decennier sedan.
För oss är det på många sätt ännu viktigare med nätverk för vår typ av funktionshinder, eftersom varken sjukvård eller samhälle och inte heller familj eller vänner brukar ha något att tillföra, snarare tvärtom. Facebook har för många av oss blivit vårt enda alternativ, där vi både i grupper och som vänner över nätet också måste vara våra egna forskare, läkare, advokater och så vidare för att samla kunskap till att överleva med kemikalieintolerans i samhället. Där finns inte plats för allmänhetens fördomar, vare sig de kommer från gamla vänner, släktingar eller doktorander från något institut. Då kan de få en känga de sent glömmer! Ursäkta att stubinen är kort, men det finns inte tid eller tålamod till trams.
Det finns en stor avtrubbning och brist på empati både hos myndigheter och privatpersoner idag. Mängden syntetiska parfymer och andra kemikalier som gör oss utslagna, kan knappast undgå att påverka även användarna.
En elöverkänslig uttryckte vid ett tillfälle misstanken att 90-talisterna är empatiskadade på grund av de trådlösa datorerna och mobiltelefonerna. Men övertrampen och empatibristen är utbredd över alla åldrar idag, det kan inte minst vi kemikalieintoleranta undgå att märka . Säkert bidrar också psykofarmaka som skrivs ut för allt möjligt och omöjligt (och som läkemedelsindustrin lever högt på) till avtrubbning av sinnena och gör att vissa använder kolossala mängder parfymer. Min enda möjlighet att skura balkong och putsa utsidan av fönstren var när en dylik person i grannskapet var bortrest flera dagar så lukten hann lägga sig. Stanken av kemikalier var annars outhärdlig därute.

Idiot är idag ett skällsord, men användes förr som en medicinsk term för vissa förståndshandikapp. Min farmors äldre bror gjorde lite släktforskning och lät trycka en bok med resultatet någon gång under första halvan av 1900-talet. Där beskrivs en av systrarna som dog tidigt:  "Marta 11 år, idiot och vanför".
Men dagens innebörd av ordet kommer från det grekiska ordet "idios" som betyder en "egen" person som inte tar hänsyn till omgivning och omständigheter. ("Det hör till min integritet att parfymera mig så mycket jag vill?")
Jag läste en gång en intressant definiering av idioti, där en idiot utgör en farligare fiende än en intelligent, därför att idioten fortsätter förstöra även om ingens sida vinner på det.
Med den information om vissa kemikaliers skadeverkningar som faktiskt finns idag, är det kanske befogat att använda I-ordet  när det gäller såväl myndighets- som privatpersoner som fortsätter förneka att det är ett gemensamt hälso- och samhällspolitiskt problem på arbetsplatser och boende?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar