En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

onsdag 12 juni 2013

En positiv kedjereaktion i det lilla

För länge sedan när vargarna strök runt knuten och var ett hot mot djur och människor i Sverige, uttalade man helst inte ordet varg av rädslan för att då frambesvärja den, utan använde andra, mindre laddade ord som t ex "Gråben". Det verkar fungera på samma sätt idag med MCS, som i andra länder kallas Multiple Chemical Sensitivity men som i Sverige "inte finns". Liknande symtom som rör ögon och luftvägar kallas SHR (Sensorisk Hyperreaktivitet) och bara de symtom som ryms inom den diagnosen accepteras. Har man övriga symtom som MCS-drabbade brukar ha, är man persona non grata hos Försäkringskassan och remitteras av läkare runt i ett Moment 22 utan slut eller resultat, eller också ignoreras saken ihjäl så gott det går.
I skolorna händer det att lärare tar sig friheten att försöka märka försvarslösa barn med diverse "bokstavsdiagnoser" när de reagerar på kemikalier från sköljmedel och andra parfymerade produkter, vilka tyvärr aldrig fattas numera varthelst folk samlas. Men om en vuxen iakttas vid en MCS-reaktion kommer säkert också välvilliga och mindre välvilliga, men framförallt oförstående andra att döpa dem till det mesta som står att finna i ett läkarlexikon. "Bokstavsdiagnoserna" blev enormt populära ett tag, det var nästan så det blev udda att inte ha någon. Knappast en slump att de exploderade strax efter att marknaden exploderat i ett gigantiskt utsläpp av kemikalier i vår mat, hygienprodukter, kläder och så vidare.

Selmastudien vid Karstads universitet är en forskning om kemikaliers påverkan på foster. De skriver att mardrömsscenariot är när allt från plastmattan på golvet till färgen på väggarna, deon under armarna, tyget i soffan och rengöringsmedlet pyser osynliga och skadliga ämnen. De syns inte, luktar inte, smakar inte men vi utsätts för dem 24 timmar om dagen alla dagar i veckan och kan vara en bidragande orsak till exempelvis fetma, diabetes, astma, adhd och autism.
Det kan kännas för stort för att kunna göra någon skillnad själv, men att börja med att byta ut ett par saker åt gången -  till exempel byta ut tvätt- och sköljmedel till oparfymerade - sparar miljön från obehagliga kemiska parfymer och gör luften fräschare att andas i närmaste omgivningen. Och bidrar till att både man själv och andra slipper ta hormonstörande huvudvärkstabletter i onödan. Därmed är redan en positiv kedjereaktion på gång i det lilla!
(En forskare vid Rigshospitalet i Köpenhamn sade att ingen i hela världen under sin livstid får i sig så mycket ftalater som det hormonstörande i en enda huvudvärkstablett.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar