En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

söndag 9 juni 2013

Kemikalier - en klassfråga?

Stanken i Sveriges städer sägs ha varit outhärdlig för länge sedan. Rik som fattig tvättade sig sällan, överklassen parfymerade sig i stället. Hur man luktade var en klassfråga.
Är det "underklassen" som stinker idag också? Fast på omvänt sätt genom att marinera sig i syntetiska parfymer? De är svårt att tänka sig att det är de bättre bemedlade som förpestar den gemensamma luften på stadens trottoarer och affärer med billiga sköljmedels- och deodorant-molekyler. Det är i alla fall lättare att föreställa sig att de doftar mer diskret av dyr parfym.
Att dra i sig skadliga kemikalier verkar således vara de lägre klassernas sak - både när det gäller olika arbeten och personlig hygien. Parfym fanns redan i antiken, men man extraherade blomdoften med hjälp av olja, alkohol eller till och med vatten, till skillnad från idag när de syntetiska parfymerna i olika produkter är fulla av miljögifter och hormonförstörare. Reaktionen på dessa kemikalier är inte allergi utan förgiftning - även bestående sådan. 95 - 100 % av kemikalierna i parfymerna kommer från petroleum, bensen och aldehyder som kan orsaka cancer, missbildningar hos foster och skador på centrala nervsystemet.
Men det är inte ens oundvikliga öde att använda de där produkterna. Håret får till exempel bättre kvalitet av att göra eget bikarbonatschampoo (fast det inte löddrar). Två matskedar bikarbonat omskakas i en flaska med 5 deciliter varmt vatten! En del säger att saltschampoo också är bra (fast jag är så nöjd med bikarbonatschampoo att jag inte prövat): 2 matskedar havssalt kokas med 5 deciliter vatten. Spädes med kallt vatten till behaglig temperatur. Om man däremot har torrt hår är en äggula blandad med lite honung suveränt som shampoo!
Deodorant blandad av en gnutta bikarbonat och lite kokosolja blockerar inte lymfkörtlarna som de man köper och anses dessutom effektivare. Och ekologisk olja (t ex kokosolja) kan användas till väldigt mycket annat: hudlotion, balsam till torra hårtoppar (försiktigt) och en matsked att svälja ger finare hy inifrån. Dessutom känslan att "lura" den sortens industri som vill förslava oss under sina gifter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar