En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

lördag 6 april 2013

Rensa upp i träsket

Om kemikalieöverkänsligheten mot t ex parfymer blir allvarlig, är det vanligt att man tvingas omvärdera sin omgivning. Personer man hade högre tankar om kan bete sig som idioter och ta sig friheten att ställa diagnoser tagna rätt ur luften -  "det är bara inbillning". Eller ändå tycka det är OK att fortsätta gödsla den gemensamma luften med stinkande parfym-molekyler. Jag tror inte de skulle få för sig att välta folk ur rullstolar, men att hindra från att kunna andas går bra, trots att andning är en förutsättning för överhuvudtaget alla andra aktiviteter.
Personer som själva blivit förtidspensionerade av t ex fibromyalgi eller kroniskt trötthetssyndrom kan kläcka ur sig saker som "du får väl stå ut ändå" apropå parfym, trots att deras funktionshinder hör hemma under samma "paraply" som kemikalieöverkänslighet, TILT (Toxicant Induce Loss of Tolerance),enligt forskaren Claudia S Miller. Hon menar att de här funktionshindren har samma grundorsak. Som hörs av namnet skulle orsaken vara en förgiftning, en långsamt pågående eller också en snabb, större exponering.
I Norge är det jämställt med att vara rullstolsburen när det gäller diskriminering, eftersom man är hindrad från tillträde till många miljöer. I Sverige finns ingen lag om tillgänglighet för funktionshindrade. Ett sätt att ändå försöka rensa upp i träsket av ignorans kan vara en anmälan till DO (diskrimineringsombudsmannen).
Man kan inte anmäla enskilda personer, det är egentligen bara arbetsplatser eller högskolor som omfattas av diskrimineringslagen när det gäller tillgänglighet. Men efter att jag anmälde sjukvården i länet, har man satt upp en skylt om parfymfritt på vårdcentralen, och det var faktiskt lite bättre inomhusluft än sist.
Poängen med att anmäla till DO är att den anmälda platsen får veta det och inser att något är fel, även om inte DO får driva ärendet vidare. Om platsen har nonchalerat saken förut kan anmälan göra intryck. Och våra anmälningar är redskap för DO i deras fortsatta arbete till stöd för det lagförslag som faktiskt finns - att tillgänglighet också ska gälla vid  funktionshinder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar