En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

onsdag 17 april 2013

Hade Kafka känt sig som hemma idag?

Vi lever i ett sekulariserat samhälle, och det verkar nu vara juristerna som övertagit detta att "tro" utan att behöva veta. Med bakgrund att barn och ungdomar som inte tål parfym och liknande kemikalier inte tas på allvar i skolorna på många ställen. Mest synd är det förstås om barn vars föräldrar inte orkar ta upp kampen med skolan, men även i fall där föräldrar uträttar ett mastodontarbete med att försöka få skolan att förstå, kan det vara som att hälla vatten på en gås. Läste bloggen "Luften är fri", en intressant dokumentär från skolvärlden av idag och som knappast är ett undantag, av andras berättelser att döma. Trots läkarintyg i mängder kan skolchef, chefsrektor och rektor bestämma sig för att "sätta hårt mot hårt" mot barn (!) och förvägra dem en lämplig skolmiljö. Och kommunjuristen säger att han TROR de gör rätt, trots att vem som helst kan googla sig fram till att det faktiskt finns rättigheter för barn och skyldigheter för skolor. Man kanske kan säga att de är "troende" på andra sidan om förnuftet i hälso- och miljöfrågan. Lärare som mycket väl vet att de har elever som blir sjuka av parfym, väljer att sätta på torkskåp som sprider parfym- och sköljmedelsstank vida omkring precis när nationella prov börjar. Varför inte också börja slänga stinkbomber i anslutning till prov, så får ju alla elever en rättvis chans att sumpa sina prov?
Mögliga och andra dåliga miljöer värnas om både i skolor och arbetsliv idag, medan människor inte verkar mer värda än avskrap under skosulorna. Det kan inte enbart vara en ekonomisk fråga. Paragraf-rytteriet och slemmiga handläggare under de fria marknadskrafterna börjar påminna om något från Öststaterna i förra seklet.
Man väntar bara på vår tids Kafka som skriver svaret på "Processen". Kanske någon av alla unga eller äldre som hamnat i "kapitalismens nödvändiga reserv i händelse av högkonjunktur", dvs bland de arbetslösa i någon av åtgärderna? "Speak up!", brukade den gamle deckaren Ironside säga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar