En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

torsdag 4 april 2013

Tandläkarskräck av olika orsaker

Årets kallelse till undersökning hos folktandvården. Tandläkarskräck kan se olika ut. De flesta är nog rädda att det ska göra ont, inte så få är också rädda för fakturan. Men jag ringer numera och tackar nej till alla kallelser (går bara i nödfall om jag t e x tappar en plomb). Detta efter ett skräckbesök i början av förra året då jag blev parfymförgiftad, inte bara av tandläkarstolen (de kör ju inte med pappersöverdrag som på sjukhuset), utan alla kläder såsom jacka, mössa, halsduk och vantar som blev marinerade av billig, syntetisk parfym i kapprummet. Tog resten av dagen att tvätta och sanera hår, hud och kläder. Personalen själva sade att de led av lukten, man kan tänka sig vilken huvudvärk de måste ha på kvällarna. Kan man lita på att folk är fullt tillräkneliga i sitt yrkesutövande när de är drogade av gifterna från klienters/kunders parfymer, deodoranter, rakvatten, sköljmedel, hårvårdsprodukter osv? Själv är jag också rädd att av ren omtöckning tillåta att man penslar med fluor. Sedan den sommar MCS (Multiple Chemical Sensitivity) eller svår kemikalieöverkänslighet bröt ut hos mig, tål jag inte längre fluor - förmodligen av den anledningen att min sköldkörtel inte fungerar optimalt, och fluor slår ut jod i sköldkörteln.
Men om parfym vore farligt skulle det väl inte få säljas, kanske någon menar. Fel. (Allting går att sälja med mördande reklam.) 95 % av kemikalierna i parfymen kommer från petroleum,  bensen och aldehyder som i tester visats ge upphov till cancer, missbildningar hos foster, skador på centrala nervsystemet m m. Reaktionen på dessa kemikalier är inte allergi, utan FÖRGIFTNING - även bestående sådan. Dagens parfymerade produkter brukar innehålla syntetiska mysker, en giftig mix av kemikalier med särskilt klibbiga molekyler avsedda att stanna kvar länge - de kan inte tvättas bort. Men de fastnar inte bara i dina kläder och möbler utan också i lungorna, hjärnan och övriga organ.
Så många säger att de lider inte av kemikalier, men de lider ofta av huvudvärk, nästäppa, svårighet att koncentrera sig och inlärningssvårigheter, sömnproblem och så vidare i all oändlighet. Det finns människor som många år senare av en tillfällighet plötsligt insett att det är parfymen som döljer sig i någon av deras produkter som är orsaken, och blivit friskare när de gjort sig av med den eller rättare sagt dem för det brukar vara många.
Fast sedan, om man trotsar parfymbarriären hos folktandvården återstår problemet vad ska man laga en trasig tand med idag? Amalgam verkar ute efter alla kvicksilverförgiftningar, men är det mycket bättre med Bisfenol - förgiftning från plasterna? Tillfälliga keramiska fyllningar kanske är en lösning i väntan på att någon ska uppfinna ett ofarligare material. Eller som MCS-Sweden uttryckte det någonstans på sin sida (dock i ett annat ämne än just det här):  "...i väntan på att forskningen ska komma ikapp verkligheten."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar