En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

torsdag 25 april 2013

Sjuk vård del 3, frisknar till efter anmälan!

Först efter hot om anmälan till Socialstyrelsen letade vårdcentralen fram en anständig doktor som kunde reda ut ansvaret i allergifrågan utan att vifta bort eller ignorera ihjäl saken. Jag har rätt att gå hos vårdcentralen när det gäller eventuell övrig medicin, men när det gäller allergi, korsreaktioner och överkänslighet måste jag gå hos en specialist. Hos Allergicentrum skyfflades jag som färdigutredd till vårdcentralen men borde hellre i så fall skyfflats till allergimottagningen vid Centralsjukhuset eftersom samma besvär kvarstår, de försvinner ju inte bara för att man gått länge hos samma läkare. Jag  behöver ju fortfarande förnyade intyg för ensamåk vid patientresor (på grund av andras parfym och till exempel sköljmedel), mediciner och ibland sjukintyg, Som Försäkringskassan faktiskt godkänt för kortare perioder i motsats till vad förre läkaren vid vårdcentralen påstod var möjligt.
Tidigare brukade vårdcentralen stinka parfym som värsta danspalats eller värre, och efter besök där brukade jag behöva gå igenom ett "detoxing-progran" för både kropp och kläder och det kunde ta dagar innan man kände sig någotsånär som folk. Efter att jag anmälde detta till DO (diskrimineringsombudsmannen) hade man satt upp skyltar om parfymfritt och jag tyckte vid förra besöket att inomhusluften var klart bättre. Idag var det överraskande fräscht i väntrummet och jag behövde inte ens ha masken på eller tvätta kläderna efteråt. Tänk vad lite kan göra mycket och hoppas det håller i sig! (Detta trots att DO idag inte har befogenhet att gripa in i saken - men bara en anmälan i sig kan ge anledning till ökad medvetenhet om problemet.)
Ett detoxing-tips i beredskap om man kommer hem från ett parfymstinkande ställe: 1/2 - 1 tesked bikarbonat i ett glas vatten tillsammans med en pressad, förhoppningsvis ekologisk citron (för att inte sänka magsyran) höjer ph-värdet efter parfym-"försurning".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar