En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

lördag 3 augusti 2013

Politik och häxprocesser...

Eftersom tecknen tyder på att vi får ett regeringsbyte vid nästa års val, kanske det går bra redan nu att
börja kritisera Socialdemokraterna och den nye statsministern Stefan Löfvén? Han besökte tidigare i somras Erlandergården i Ransäter, barndomshem till socialdemokratiske statsministern 1946 - 69, Tage Erlander. Den senare blev populär i de breda folklagren efter att ha berättat en rolig historia i Hylands hörna 1962. Har faktiskt ett svagt minne av det själv. Såg reprisen för inte så länge sedan, historien löd: En pastor var på fritiden medlem i en skytteförening. En söndag förmiddag stod han och övade i trädgården, när hans fru ropade: skynda på till kyrkan, så du inte missar gudstjänsten! Pastorn slängde i all hast på sig prästkappan utanpå pistolhölstret för att spara tid och gav sig av till kyrkan. Väl uppe i predikstolen råkade ett skott gå av mitt under predikan. Den var ju mycket pinsamt och pastorn försökte kränga av sig hölstret i smyg, men då reste sig en liten gubbe upp och ropade: Huk´ er ner i bänka´n, gôbber å käringer, för NU LADDER HAN ÔM!
En sådan liten sak kunde skapa en stark känsla av gemenskap mellan vanligt folk och politiker i folkhemmets dagar, en tid som idag känns naiv och oskyldig när man tittar tillbaka. Tänker också på att det är nog tur att de här strävsamma, och med dagens mått troskyldiga människorna inte lever i dagens hårda samhällsklimat som skulle ha raserat allt de trodde på och hade kämpat för.

Stefan Löfvén verkade vara av rätt material att följa i "landsfädrens" spår, ända tills en stor groda hoppade ur hans mun under ett TV-program där bland annat också förre miljöpartiledaren Birger Schlaug medverkade. Löfvén sade att han inte såg någon skillnad på höger- och vänsterpolitik när det gäller vinster inom vården......! Till och med Birger Schlaug tappade målföret, men sade senare en tänkvärd sak om att allt det här pratet om att skaffa fram fler jobb är ju ganska befängt. Det brukade ju på den gamla goda tiden handla om att kunna minska arbetstiden och öka fritiden, att SKAPA arbeten är ju en paradox för ett välfärdssamhälle

Är Stefan Löfvén en klon som till yttre attribut som tal och kunskaper stämmer med socialdemokratins grundvärderingar, men likt moderaterna som sade sig vara det nya arbetarpartiet, i själva verket representerar ett parti som är de nya moderaterna?Av de tecken man kan se beträffande ett regeringsbyte, är det inte mötet med makteliten i Bilderberggruppen som verkar vara något av en invigning för kommande statschefer, som jag främst syftar på, utan det faktum att nuvarande regering har backat välfärdssamhället in i väggen med Fas 3 som största arbetsgivare i landet, där medborgare tvingas arbeta utan lön och utan semester, och en nedmonterad sjukvård och socialförsäkring. För att rösta på mer av samma, skulle krävas att de röstberättigade skulle tas in på sjukhus för lobotomi, och efter vad jag har hört genomförs inte de ingreppen längre.
Men en sak som inte var trevlig på Socialdemokraternas tid var den överbeskyddande tendens staten hade, och som kunde bli riktig motbjudande. Under en epok av blomstrande ekonomi där övertaliga
läkare och chefer inom sjukvården riskerade att bli sysslolösa, kunde medborgare leva riktigt farligt. Folk skickades i skytteltrafik till psykiatrisk vård för samtalsterapi eller andra behandlingar, med många tragikomiska effekter. En äldre man togs in med många teorier och lärda pannor lagda i veck, och behölls i flera veckor (både vecken i pannorna och mannen) tills något ljushuvud fann ut att han hade vaxproppar i öronen. När dessa spolades, vísade sig patienten vara helt normal och svarade inte längre yxskaft när man sade god dag.
Men något decennium senare släpptes plötsligt alla mentalpatienter som man tidigare hade övervakat minutiöst, ut vind för våg. "Friskförklaringen" hade förstås ekonomiska motiveringar i grunden, men detta maskerades som brukligt med ideologi. "Frihet". "Ökad tolerans i samhället".
När det gällde omyndigförklarande av medborgare, kunde högerpartiernas motto att sköta sig själv och skita i andra kännas befriande, men idag har övervakning och kontroll tagits över av dessa partier. I dag när många sjukdomar och symtom framkallas av en allt sämre miljö, ligger ett allt desperatare förnekande av detsamma bakom frihetsberövanden som man börjat höra om varje dag nu. Från Sverige och Danmark, men också länder som  Italien och Australien, har jag på senaste tiden hört talas om människor som tvångsintagits och tvångsmedicinerats mot olika former av miljösjukdomar, däribland el- och kemikalieintolerans. En otäck utveckling där ett överdrivet kemikalie- och elberoende samhälle försöker behålla ansiktet genom att trycka ner invånare. Från Italien delade en person meddelandet från en australiensk vän som vädjade att man sprider kännedom om hur hon tvingades "avsvära sig" elöverkänslighet innan man tillät henne lämna sjukhuset, där man också tvingat på henne tunga droger. Det låter som rena 1600-talet när Galilei inför en kättardomstol tvingades avsvära sig "irrläror". Har den moderna utvecklingen nått sin kulmen och börjat vända tillbaka till häxprocessernas tid?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar