En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

onsdag 14 augusti 2013

Gift är gift om även i färgglada (plast)flaskor

Det sägs att när Romerska riket gick under, märktes det knappt bland gemene man därför att det gick så pass långsamt att man vande sig vid de gradvisa försämringarna och såg det som normalt. Kan inte låta bli att jämföra med vårt kemikaliesamhälle som inte bara gradvis utan faktiskt snabbt har tillvant människor att tro saker som att man inte kan sköta sig hygien utan parfymerade produkter.
I min barn- och ungdom var Astma- och Allergiförbundet en sorts maktfaktor som t ex kunde citeras av hyresvärdar när det gällde att inte använda parfymerade produkter i den gemensamma tvättstugan.  I dag kan man istället bli ombedd att flytta om man påpekar problemet med parfymerade tvätt- och sköljmedel, och man får inte ens sätta upp en diskret affisch i tvättstugan från samma förbund i min bostadsrättsförening. En äldre boende satte upp en lapp med vädjan att inte röka i hissen, men den revs ned av en svärande vaktmästare.
När jag var liten reagerade min omgivning nästan jämt om någon svepte förbi med en stark parfymlukt, och det brukade inte undgås kommentarer. En del tyckte att det luktade gott, men var onödigt till vardags. Andra menade att det kunde inte vara hälsosamt att hälla på sig sådant. Idag när gifterna har mångfaldigats och de syntetiska parfymerna blivit så billiga att de används i så gott som alla vardagsprodukter, främst för att locka köpare, hör man sällan några kommentarer i den vägen. På TV-reklamen visas en familj som får vardagen upplivad av dofterna som väller upp ur en sköljmedelsflaska i glada färgbubblor. Att barnen kanske har skolkamrater som blir sjuka och måste stanna hemma eller får sämre betyg på proven på grund av deras stinkande kläder nämns det förstås inget om. (Det skulle ju annars ha varit en välgärning nu inför skolstarten.)
Som en flock kreatur eller kanske hellre zombier styrda av reklam och gruppvärderingar tågar vuxna iväg till tunnelbana och andra kollektiva färdmedel, och barn och ungdomar i massor på väg till skolan inom en vecka, draperade i hormon- och nervsystemsförstörande, allergi- och cancerframkallande parfymer och andra kemikalier i sina kläder, deodoranter och hårvårdsprodukter med mera. Som gör att många andra går miste om saker som lön, i vissa fall betyg, socialt umgänge och annat som hade varit självklart tiden innan "giftrevolutionen". Vem griper in och informerar, och vem ska erbjuda alternativ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar