En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

onsdag 18 september 2013

Vi slår tillbaka

Kan man som lidande av MCS (Multiple Chemical Sensitivity) överhuvudtaget umgås med "vanliga" icke kemikalieöverkänsliga personer? De senare kan reagera som om man bett dem ta ned månen åt en, eller skämta bort det hela med "här har vi inte duschat på länge" eller också vara förstående och mena att de själva heller inte tål parfym fast de står där och stinker av parfymerade produkter. Hur det än är, så brukar så kallat normalt umgänge sluta med att man blir sjuk av deras produkter. Hur många "men jag har inte använt någon parfym" kommer man att hinna höra under sina livsdagar? Tror de verkligen att man kan luras att inte känna något bara för att de säger så?
Andra säger att lite parfym får man räkna med, och menar att man får acceptera det. Acceptera att bli allvarligt sjuk och utslagen från normala samhällsaktiviteter som att t ex arbeta?

Läser i tidningen att ABF-huset installerat hiss för att också funktionshindrade ska kunna ta del av utbudet. När jag var dit på ett "studiebesök" stank nästan varenda människa som arbetade där av parfym, jag var tvungen att fly ut trots andningsmask. Dessutom glodde man på masken, det var ingen som skulle glott om jag haft kryckor. Påståendet att alla ska kunna ta del av kulturutbudet kändes lite löjeväckande. Jag kanske skulle klottra dit: "Alla utom de SHR/MCS-drabbade, för vi andra är för bekväma att ändra på våra vanor"? För det handlar inte bara om okunskap, eftersom alltför många som fått god kunskap väljer att strunta i den. En del säger hellre att man är "negativ". "Men är det inte tråkigt att inte kunna göra vanliga saker?" är en annan tanklös utsaga.
Dags att slå tillbaka? Ett lager av dräpande repliker som också kan fungera som tankeställare borde varje MCS-are ha i bokhyllan eller ännu hellre i bakhuvudet. Borde vara ett drömläge för varje stå-upp komiker, när MCS blir mer allmänt känt. Det är ju väldigt tacksamt när någon slår ur underläge!
Vad skulle kunna få någon att sluta använda en riktigt otäck kemisk hårvårdsprodukt? Att sniffa runt och säga: "det är något som påminner om farmors gamla malkulor (naftalin) här. Väldigt farliga för hjärncellerna, tror de blev förbjudna att tillverka. Jösses, inte kommer det från ditt hår?" Eller lite spydigt: "Jag tror någon inte hunnit tvätta sig idag, det fick bli en överdos parfym istället."  Barnsligt? Inte mer än de kommentarer vi får ibland. Tills någon hinner uppfinna en fläkt i ficklampsformat för kemikalieintoleranta, som får parfym-molekylerna att studsa tillbaka till avsändaren, kanske med kraften av en örfil? Mohahaha.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar