En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

torsdag 21 mars 2013

Parfym på sjukhus

Sjukhus gör skäl för sitt namn. Jag var frisk när jag åkte dit men blev sjuk resten av dagen och det brukar ta minst ett par dagar att hämta sig - yrsel och illamående på grund av all kemisk parfym i luften i både väntrum, korridorer och mottagningsrum.
Visserligen står det "parfymfri policy" på kallelsen i mitt landsting, men förutom syntetiska parfymer från tvätt- och sköljmedel i sina kläder, i hårvårdsprodukter, deodoranter, rakvatten och så vidare beslutar ändå många att som pricken över i ta "lite" extra parfym. Denna tillverkas som bekant inte längre av blommor, utan består till 95-100 % av kemikalier.
Det är inte säkert att de som "tål" kemikalierna  verkligen gör det - de kan ge andra sjukdomar som till exempel cancer (inte minst bröstcancer), kognitiva (intellektuella) och andra psykiska problem och hjärtsymtom. Det finns också forskning som visat att kemikalier kan bidra till hörselskador!
Inte utan anledning har man börjat kalla parfymen "den nya rökningen" i USA. Den innehåller ofta samma gifter som cigaretter, vad sägs om formaldehyd och toluen bara för att nämna några, och är en av orsakerna till att många människor drabbas av MCS (Multiple Chemical Sensitivity). Tidningen Business Week skrev förra året att det spekuleras att så många som 60 % av befolkningen i USA kan vara drabbade år 2020 (om 7 år!).
Tänk om det inte är ett tredje världskrig eller terrorism som utplånar vår civilisation utan smyg-gifterna i våra vardagsprodukter?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar