En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

torsdag 21 mars 2013

Deny, deny - hope they will die?

En person som är svårt kemikalieöverkänslig och /eller allergisk blir ofta arbetslös, eftersom arbetsplatser inte kan, vill eller "har råd" med allergianpassning av något som helst slag. Förr eller senare hamnar man då i Fas 3, som efter kritik numera bytt namn till Sysselsättningsfasen. Men jag skulle vilja föreslå att man byter namn igen, till Utrotningsfasen eftersom den gärna vill fungera så för ovanstående personer.
I sista fasen är det vanligt att bli placerad i mögliga, fuktskadade eller på andra sätt sjuka hus plus att personalen vägrar övergå till oparfymerade städ- och hygienprodukter (trots att det ofta faktiskt blir renare då, eftersom man inte kan maskera dålig lukt med parfym) och säger sig inte ha råd att införskaffa en luftrenare. En skaplig luftrenare kan kosta 3 - 4 000, och en anordnare av Sysselsättningsfasen får 250 kronor per dag för varje arbetslös per närvarodag. Det skulle kunna innebära 60 000 kronor per år. Tar man då emot tio arbetslösa skulle summan kunna bli uppemot 600 000 kronor per år. Enligt Arbetsförmedlingen ska dessa pengar användas för utrustning till de arbetslösa, men ingen kontroll verkar göras av hur pengarna används. Min handläggare vid Af uppmanade mig att inte tala om saken, dvs att jag blev sjuk av dålig miljö.
Försäkringskassan är tyvärr heller inte till någon hjälp här, man skriver i beslutet om att jag inte får fortsätta vara sjukskriven: "Det råder ingen tveksamhet om att du har svårt för att klara ett arbete där du utsätts för dofter och kemikalier på basen av en känd gräs och pollenallergi." Man är alltså fullt medveten om att jag blir sjuk av miljön, men jag uppmanas ändå fortsätta. Slutsats: Sysselsättningssfasen är en Utrotningsfas?!
Försörjningsstöd är inte ett alternativ eftersom man inte är berättigad till detta om man inte kan "stå till arbetsmarknadens förfogande", dvs klara så kallade normala arbetsplatser med  kemiska parfymer i ett övermått av produkter, men även mögel m m.
Fuktskador i ett hus innebär att emissioner utsöndras från material, det kan röra sig om formaldehyd och andra gifter från klister i golvmattorna för att nämna ett exempel.
Att "det är bara du", och att det skulle vara så ovanligt att inte tåla de här gifterna, får många av dessa enligt forskningen ca 10 % av befolkningen höra från berörda myndigheter. Men så många som 30 % kan ha besvär och runt 1 - 3 % blir invalidiserade i förhållande till samhället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar