En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

söndag 24 mars 2013

Det går lika bra med bikarbonat...

Jag hörde om en skolklass i Norge där eleverna inte tvättat håret/duschat på länge,därför att läraren bett dem inte använda parfymerade produkter med hänsyn till elever som inte tål parfym. Nej, det är ingen dålig Norge-vits, det är säkert samma sak i Sverige. Jag har fått frågan hur det är möjligt att sköta sin hygien om man inte använder parfym. Precis som om det vore parfymen som gjorde rent. Tvärtom, med parfym kan det döljas lukt och fuskas med både personlig hygien och städning. Städar, tvättar och duschar man utan parfym luktar det rent och inget annat.
Syntetisk parfym kan redan efter några timmar, när de så kallade väldoftande övertonerna lagt sig, tyvärr börja lukta svinstia. Men alltfler mår dåligt av den redan från början.
Vill man skona sig själv och omgivningen från syntetisk parfym kan man förstås använda oparfymerad deodorant osv. Men själv håller jag  t ex på att storkna även av kemikalielukten från Apotek Hjärtats oparfymerade schampoo, och blir svårt äcklad av någon ingrediens i Änglamarks oparfymerade diskmedel.
Om man vill spara hälsan (och plånboken) kan man använda bikarbonat (natron) till det mesta. Till disk, kläd- och hårtvätt. Exempelvis för att göra rent en gryta: strö bikarbonat i botten, häll över lite vinäger eller ättika och låt fräsa en stund. Skura sedan med en kökssvamp.
(Ibland hör man folk mena att bikarbonat och ättika neutraliserar varandra och därför inte skulle kunna vara verksamma ihop, men det lär ju t o m gå att tillverka en "bomb" som spränger en plastpåse av dem: häll bikarbonat på en pappersservett och vik ihop. Lägg den i en plastpåse och häll i ättika plus lite vatten. Lägg mer bikarbonat för sig i andra änden av påsen och förslut den. Släng sedan påsen i t ex diskhon och bomben bör "explodera" och öppna påsen. Det verkar vara något i processen när kolsyran bryts ner som även har en upplösande effekt på smuts.) 

Hårschampo: 2 msk bikarbonat i en flaska med 5 dl varmt vatten skakas om. (Det rekommenderas dock att inte varje gång under längre tid att använda bikarbonat som schampo eftersom det kan slita på håret.) Om man har torrt hår är en äggula, gärna blandad med en klick honung, att föredra som schampo.  Hårbalsam: 2 msk äppelcidervinäger eller vit vinäger (finns fina, ekologiska som luktar gott) i 5 dl kallt vatten (skakas om i samma flaska efter hårtvätt). Eller pressad citron, eftersom de här två metoderna höjer hårbottens ph-värde och behöver en "sur" eftersköljning om man använder dem regelbundet.
I stället för giftigt sköljmedel kan man använda ett par msk vit vinäger i sista sköljvattnet (ta inte röd ifall det färgar av sig). Och vill man lukta gott utan parfym, kan man faktiskt använda en fin, ekologiskt olivolja istället för vanlig hudkräm. Deodorant: en gnutta bikarbonat blandas med lite kokosolja (från hälsoaffären) till en pasta. Kan förvaras i en liten glasburk. Anses  t o m effektivare än köpt deo.
I USA används ofta bikarbonat till allt möjligt. När  t ex ugn eller kylskåp ska rengöras åker bikarbonaten fram. Skulle tro att det var så också förr i Sverige. I USA har bikarbonat t o m använts mot cancer, på grund av sin förmåga att höja PH-värdet i en försurad miljö i kroppen.
Man kan göra en "hälsodrink" bestående av 1/2 tsk bikarbonat och en pressad ekologisk citron i ett glas vatten. Citronen behövs för att inte störa magsyra-balansen och av samma anledning ska man inte ta drinken i samband med mat (och tas bara vid enstaka tillfällen).
Det kan vara en bra idé att ha koll på MCS Swedens facebooksida, där brukar dyka upp såna här tips! (Det var för övrigt där jag snodde de här tipsen, moahaha!) PS Lagom är kanske bäst när det gäller bikarbonat i avloppen för det finns indikationer på fall där bikarbonat stelnat i rören och måste knackas loss. Det är inte dumt med manuell rensning heller, och diskmedel varvat med hett vatten är fett- och smutslösande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar