En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

lördag 1 september 2018

Personligt och officiellt

Ifall man ska forska och skriva en uppsats förväntas man ju leverera åtminstone någon nyhet eller något nytt perspektiv som ingen redan tidigare tagit upp. Under en tidsperiod skrev man helst utifrån biografiska fakta ifall objektet för uppsatsen var en författare, och längre fram blev det istället på modet att studera enbart själva texten eller språket. Har inte direkt hängt med i svängarna vad som gäller idag, men det finns ingen "objektiv" text menar jag, för allt är ju framsprunget ur personen. Inte bara i romaner och annan skönlitterär text utan också i faktaböcker. Någonstans i texten gömmer sig personen och orsakerna bakom att författaren tycker som han eller hon gör. Ett extremt exempel är Hitler. Han skriver i Mein Kampf att han sökte två gånger till Konstakademien, men blev nobbad bägge gångerna. Han blev mer och mer arg när han tänkte tillbaka på det, men han tänkte inte att han inte hade uppfyllt kraven utan han tänkte på att där satt judar i juryn. Efter det började ha skylla allt som gått snett i hans liv på judar. Hans besatthet kom att påverka en hel värld. Han gjorde också sin egen mors födelsedag till officiell "mors dag" i Tyskland, för typiskt för makthavare inom nationalism och fascism är att deras egna, personliga preferenser påtvingas hela folket. Här i Sverige blev Jimmie Åkesson intervjuad av Morgonpasset i P3 men blev sur över att intervjun skulle varvas med satir. Han vill nu att P3 ska läggas ner och kallar det ett skitprogram. Men SD har t o m ställt krav på nedläggning av en radio och tv i allmänhetens tjänst, trots att en majoritet vill behålla SVT, SR och Utbildningsradion.

Också andra partiledares personliga liv påverkar förstås deras politik. Ulf Kristersson som inte verkar ha haft ett vanligt kneg i hela sitt liv utan drillats som en politisk broiler i New Public Managements anda eller värre ändå, menar att skolans problem löses genom att ställa "högre förväntningar" på eleverna. Hur skulle det fungera tro, på barn med alla former av neuropsykiatriska diagnoser som tycks vanligare att ha än inte ha numera? Stefan Löfvén som växt upp under relativt enkla förhållanden i vill å sin sida lösa problemen genom att ge mer resurser till skolan. Då dribblar Kristersson tillbaka med att det är inte ökade resurser utan INNEHÅLLET i resurserna som är väsentligt. - Straff, lag och ordning är lösningen, tack! Löfvén ger igen med att ansvariga för skolorna vet bäst själva hur resurserna bör fördelas, och "jag förstår att du inte vill prata om resurser eftersom ni inte vill ge några"... 
Men det som ansvariga för skolor (och kurs- och arbetsplatser m m) inte tänker tillräckligt mycket på (och som därför heller inte blivit en fråga för politiker ännu) är hur mycket inomhusluften påverkar mående och arbetsresultat. Därför borde vi efterlysa politiker med egen erfarenhet av miljösjukdom t ex MCS (multipel kemisk känslighet), sensorisk hyperreaktivitet (den deldiagnos av MCS med främst besvär i luftvägarna), eller elkänslighet, därför att det är vid just dessa sjukdomar man märker bäst hur miljön är avgörande. Vid många andra sjukdomar som också kan vara rena miljösjukdomar märker det inte patienten lika tydligt, tyvärr.

Numera finns undersökningar, bl a en dansk studie från förra året som visade på bättre skolresultat vid friskare inomhusluft. I senaste numret av Husbyggaren finns en artikel, "Hur mår vi inomhus, och varför?" där man bl a säger att en luftfuktighet över 60 % ökar risken för mikrobiell påväxt, sådant som kan orsaka allergier och problem med slemhinnorna. Man upplyser också om s k miljövänliga material och färg: "Är ingående material eller andra produkter Svanen-märkta så tror många att de gjort miljövänliga val. Svanen gör på anmodan inget som helst anspråk på att vara just miljövänliga, utan endast mindre miljöbelastande. I praktiken blir många gånger märkningar som Svanen och dess europeiska motsvarighet EU-blomman direkt vilseledande då många beställare, och konsumenter tror att märkta produkter som kan antas vara miljövänliga, är synonymt med hälsosamma.  I verkligheten finns det betydligt hälsosammare färger och andra produkter, men de saknar miljö- och hälsomärkningar för att dessa blir för dyra för en liten producent. Och för att många av de småskaliga producenterna är väl medvetna om att Svanens och EU-blommans kriterier släpper igenom direkt hälsoskadliga ämnen, och därför inte vill ligga i samma produktkategori som just Svanen och EU-blomman."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar