En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

torsdag 5 december 2013

God karma allihop!

I dagsläget far många barn illa i mögelskolor och en del av dem får bestående men. Enligt
Socialstyrelsen är 80 % av alla skolor riskprojekt eller redan drabbade av mögel. När det gäller bostäder kan man gissa att läget inte är så mycket bättre, att döma av alla berättelser man hör samt av  att så många bär med sig mögellukt i sina kläder till skolor och andra offentliga rum.

Vad beror den stora nutida mögelexplosionen på? Förr byggde man ofta gedignare, för att man helt enkelt var tvungen av ekonomiska skäl. Både bostäder och övriga saker och ting var tänkta att hålla i generationer framöver. Att t ex tappa spegeln i golvet betydde en inte helt liten ekonomisk förlust men också en slags kulturell förlust eftersom speglar och andra föremål ofta var hantverk som lagts mycket arbete och vacker utsmyckning på, och var tänkta att hålla livet ut och helst mer. Det var förstås en lättnad när saker började massproduceras billigt, och det inte längre var en "katastrof" att tappa ett föremål i golvet, men när det gällde bostäder smälldes spånskivor upp i parti och minut, behandlade med formaldehyd och billiga (och giftiga) vinylmattor klistrades fast på golven med giftiga limmer och så vidare. Byggherrar kanske också började tycka man inte behövde kosta på sig att vara så minutiös som de gamla gnidiga gubbarna förr, och slarv- och felkonstruktioner började bli vanligare vid husbyggen. Och regnen kom, och orsakade fuktskador. Och möglet frodades och gifterna från både mögel och material strömmade ut och skadade människor och djur. Så tror jag det gick till.

Nu kanske någon menar att mögel är ju något som alltid har funnits i naturen, varför skulle det vara farligt? Mögel utomhus är inte samma sak som mögel inomhus där det inte finns samma tillgång till syre som ute i friska luften, och då sätter möglet igång att producera toxiner i gasform. Det är alltså inte säkert att du kan konstatera synligt mögel, utan man brukar märka det på symtomen som "kanariefåglarna" brukar märka av allra först. Lyssna på dem! Det kan bespara mycket lidande på sikt.

Men de makthavande förnekade oftast både att det fanns mögel och att mögel skulle vara farligt, i fall det nu skulle råka finnas inom deras ansvarsområde. Alla människor som blev sjuka förklarades bara inbilla sig, för varför blev de makthavande inte sjuka i så fall när de fullkomligt vältrade sig i mögel både på arbete och hemma? Men det finns en stor risk för att deras egna barn eller barnbarn kommer att drabbas av sjuka hus-syndromet i denna tid av miljöförnekande, och hur roligt kan det vara att som ansvarig inte ha lyft ett finger, eller rentav motarbetat frågan? Man kommer osökt att tänka på gamla testamentet där det gärna framhålls att straffet för människans synder låter drabba barnen, ja, även i tredje och fjärde släktledet.... Nu gällde visserligen detta andra saker än mögel och dålig inomhusmiljö på den tiden, men synder är synder.....och kemikalieskador kan ärvas i generationer och följa med generna. Men man kan säkert också tillämpa en mer österländsk synvinkel och fråga sig vilken slags karma de här människorna, t ex ansvariga skolchefer, arbetsgivare och läkare kan vänta sig, som sviker, överger och skadar den del av befolkningen som blivit sjuka av mögel och/eller helt onödigt kemiskt parfymerade produkter som används i skolor och på arbetsplatser. Eller ansvariga för bostäder där människor varje dag skadas av liknande?

Fast då måste man ju i rättvisans namn tänka sig att det också är karma, när man själv drabbas av t ex sjuka hus-syndrom. Kan man tänkas att i en tidigare inkarnation till
exempel spridit moln av arsenik omkring sig när man pudrade peruker, låt oss säga vid jobb i hovets klädkammare? Och förgiftat ett antal stackare omkring sig..... Eller för att hålla sig till en mer jordnära variant: att man av ren girighet fortsatt gå till
en möglig arbetsplats med dålig ventilation bara för att "klara ekonomin den här månaden också", i stället för att vara mer cool enligt Buddha och strunta i begäret att överleva en månad till.... Eller varför inte lyssnat på Jesus: "Oroa er inte för morgondagen"? Men solklar är hursomhelst ohållbarheten i att fortsätta förnekandet av att en stor mängd medborgare blivit, och fortsätter bli sjuka av den dåliga inomhusmiljön, som är skrämmande i sin omfattning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar