En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

lördag 14 december 2013

Platon vänder sig i graven...


Läser i danska tidningen Politiken från den 12 december, att en minister i den danska regeringen, Mette Frederiksen, var befattning jag tolkar som arbets- eller sysselsättningsminister samtidigt är "minister" för en grundlagsvidrig kontanthjälpsreform där människor kan utpressas till elchock-behandling eller "pliktmedicin" mot att inte nekas pengar för sin överlevnad. När lobotomi blev förbjuden tog man diskret omvägen till en kemisk lobotomi i sin strävan efter att inrätta alla i ledet. Till vilken nytta, utom med förhoppningen att en del kan utnyttjas som billig, icke protesterande arbetskraft och att resten ska dö i förtid i biverkningar? Det är inga vanliga människor som tjänar på de här sakerna, utan makthavare utan ansikten - redan snuskigt rika - som rycker i marionetternas/politikernas trådar.

I sin girighet slutar läkemedelsjättarna tillverka mediciner som inte ger tillräckligt stora vinster och ställer ibland människor utan sin livsnödvändiga medicin, då billiga kopior av mediciner som har samma innehållsförteckning på förpackningen dock kan ha andra bindemedel som inte redovisas. Det har varit nya utseenden på förpackningarna de senaste gångerna jag hämtat ut receptbelagda läkemedel på apoteket, men apotekspersonalen försäkrade att det ska vara samma. Det har också varit svårt att tyda ifall det är samma företag, eftersom läkemedelsföretagets namn inte ens fanns med på några av förpackningarna. På den senaste finns ett kort namn jag inte känner igen sedan förut. På bipacksedeln kan man läsa "Innehavare av godkännande för försäljning och tillverkare" och det är inte samma som tidigare märker jag, eftersom jag råkar ha liggande en äldre tom förpackning hemma Hur som helst får jag en större allergireaktion av allergitabletten Aerius som jag förut ätit ett antal år. Det börjar med stickningar i hud och hårbotten, sedan svullnar tungan och blir vit och "mjölig". Jag får små knottror och pyttesmå blodkärlsbristningar i huden främst på armar och bål samt svullnar i hals och luftrör. Det börjar bli riktigt otäckt ett tag, men gudskelov går den mest akuta reaktionen över ganska snart och efter ett par timmar går det att lägga sig för det hann bli över midnatt. Men tror knappast att det är exakt samma innehåll i tabletterna. Man är uppenbarligen inte skyldig att deklarera t ex bindemedel. Hur ska man då veta vad man får i sig när det gäller billigare kopior, och kanske kopior av kopior (Platon vänder sig kanske i graven....)

I tidningen Allergia kan man i senaste numret läsa om skådespelaren m m Anders Ekborg som är en av ambassadörerna för Barnallergiåret. Men han lider uppenbarligen också av kemikalieintolerans eftersom han har problem i sitt yrke av att inte tåla parfymerade produkter (bl a ont i huvudet och dåligt humör) och berättar om en turné där folk körde med parfymerad deodorant i stället för dusch. Känns igen, men tyvärr uttalar han att "vi lever för rent", och att "kanske är det så att vi måste utsätta oss för mer saker". Detta tycker jag är något av en kliché i vår tid med en ohälsosam inomhusmiljö som gör oss sjuka. Det är inte bara den skrämmande omfattningen av mögel i skolor och bostäder med mera, utan de toxiska kemikalier som omger oss hela tiden i våra vardagsprodukter. I stället för rent kan man tala om förgiftad miljö. Man önskar att han hade sagt något om det, men han kanske inte har medvetenhet om den här formen av orsak till allergi och överkänslighet, eller det kanske inte ingår i hans uppgift som ambassadör för Barnallergiåret att tala om de verkliga samhällsproblemen. Å andra sidan har han chansen att komma igen, för Barnallergiåret påbörjades inte förrän i oktober i år och är således bara i sin början.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar