En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

fredag 29 november 2013

Vad sägs om en provokativ pessimism?

Jag föreställer mig att om man hade pratat om kemikalieintolerans på 70/80-talet skulle folk ha sagt: "Så förskräckligt att det används så mycket kemikalier att det gör människor sjuka". I motsats till idag när samhällsaspekten  brukar ses över axeln och man i stället lägger allt på individen: "Vad konstigt, är du verkligen så överkänslig" eller "det måste vara jobbigt". Man verkar idag avtrubbade eller bortom uppgivenhet när det gäller kemikaliers förödande inverkan på både människor och miljö. När dåvarande miljökommissionären Margot Wallström testade sitt blod för tio år sedan, tyckte alla det var förskräckligt mycket när man fann att hon hade 28 olika kemikalier i blodet. Idag har nyfödda barn flera hundra kemikalier i blodet, men det är sällan det talas om. Inte så få människor är också dopade av psykofarmaka som skrivs ut på löpande band som en sorts mirakelkur för det mesta, en del till den grad att ögonen påminner om glasknappar och personligheten har flugit ut genom fönstret så att säga. Människor går omkring som sprängfyllda kemikaliebomber. Med ett magiskt tänkande som förebild; "tänk positivt, så ordnar det sig".
Världens samlade kemikalieproduktion har de senaste 55 åren ökat med drygt 5.600 %, det vill säga från cirka 7 miljoner ton till 400 miljoner ton per år.
MCS (Multiple Chemical Sensitivity) har enligt en kanadensisk undersökning ökat med 31 % mellan 2005-2010, och kemikalieanvändningen i världen beräknas öka med 85 % mellan åren 1995 - 2020 enligt Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling.
Filosofen Georg Henrik von Wright kallade det "vanmaktens optimism" i sin bok Myten om framsteget, och menade att det innebär svåra konsekvenser för samhället när förmågan att hantera och förhindra kriser offras på det positiva tänkandets altare. Han förespråkade en "provokativ pessimism" då han menade att ett nyktert betraktande av mänsklighetens situation först måste driva oss in förtvivlan, för att kunna skaka av oss en dylik falsk optimism och kunna vända utvecklingen åt ett sundare håll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar