En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

tisdag 19 november 2013

Med bössa och kanon, eller.....

De som förnekar och hånar osynliga funktionshinder som el- och kemikalieintolerans, lider själva ofta av sjukdomar där kemikalier och/eller strålning kan spela en roll för både uppkomsten och utvecklingen av deras egen sjukdom. Det brukar inte minst röra sig om kognitiva svårigheter eller andra psykiska problem, fibromyalgi, astma, allergier och många andra sjukdomar som ökat drastiskt i senare tider. "Många äldre har minst tio olika läkemedel", är rubriken på en artikel i Värmlands Folkblad som också säger att många av läkemedlen är olämpliga och bör undvikas. Deras biverkningar kan göra att gamla får svårare att klara sig själva; yrsel och fallolyckor är inte sällsynta. Läkare står ofta redo att dra receptblocket, kvickare än Westerns snabbaste skytt.

Men det är också vanligt att ungdomar har kemikalierelaterade problem, inte bara på grund av mögelskolor utan många verkar ha "låga" perioder när de häller över sig parfym när de inte orkat tvätta sig. I ett lägenhetshus kan en lägenhet vara en sprängfylld bomb av kemikalier, där allt från vanliga skolungdomar till missbrukare och ungdomar med varierande asociala problem samlas. Som kemikalieintolerant kan man lätt känna hur kamfer från deras sköljmedel bränner i lungorna (ger skador på nervsystemet, yrsel, förvirring och muskelryckningar i större eller mindre men frekventa doser), men också dunsterna från linalool, ett liljekonvalje-imiterande syntetiskt extrakt (från exempelvis deras deodoranter) som i djurförsök har lett till döden, som tränger genom golv- och dörrspringor. (Hur går det med skolbetygen?) Om jag råkar somna med ansiktet vänt mot väggen vid sådana tillfällen känner man sig när man vaknar närmast som en döende, men när jag vänder ansiktet mot fönstret på glänt och luftrenare nära sängen brukar det finnas livsande kvar för i alla fall en dag i taget.

Jag skulle troligtvis inte kunna delta vid t ex en begravning längre, då risken skulle vara stor att jag måste ställa mig upp och skrika "skynda på" till prästen under ceremonin, "innan jag dör av de giftiga parfymerna"!
Men det här tycks bli en svår vecka med provtagning vid ortens vårdcentral, väntan i apotekets kö för att hämta ut medicin, måste gå och handla, och i slutet av veckan ett möte med en handläggare vid kommunen. Kommer kroppen att orka alla de kemikaliedimmorna från andras parfymerade produkter som detta brukar innebära?

Vi är inte några slags don Quijote som slåss mot väderkvarnar, utan det överdrivna användandet av kemikalier är ett reellt hot mot alla, och i fronten finns de som fått sin skyddsbarriär överskriden av olika anledningar. (Kanske vistelse i mögelhus eller inandning av höga eller frekventa doser av metaller i t ex svetsrök. Trådlös strålning från t ex mobiltelefoner anses också kunna skada blod/hjärnbarriären och minska motståndskraften mot kemikalier, eller vistelser i miljöer med rökande eller parfymerande människor - i stort sett samma sak nuförtiden när många av gifterna är gemensamma i cigaretter och syntetiska parfymer.

Det tjänar inte längre något till att dra ut med bössa och kanon, utan hellre då med ättiks-duschflaska och en anmälningsblankett. Filmerna om de vaknande zombierna som blev så populära för några år sedan, kanske hade en poäng - vi tycks faktiskt vara drabbade av "zombier" som omringar oss med syntetiska giftdimmor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar