En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

lördag 4 augusti 2018

Politik och karma del II

1965 kunde Brian Jones i Rolling Stones klä sig i nazistuniform i en fotoserie utan att folk för den skull trodde han var nazist; för "det kunde ju ingen vara" med andra världskriget bara 20 år bakåt i tiden. Så sent som i början av 80-talet kunde en släkting som var sosse och hans moderate granne skämta med varandra och säga Heil Hitler när de möttes och skratta gott åt det; för alla visste ju att nazist kunde ju ingen vara på riktigt. Men numera tycks både äkta nazister och högerextremister av alla slags valörer ploppa upp som något slags Epstein Barr-virus (vilket när man väl har fått det ofta stannar kvar i kroppen för att många år senare kunna ploppa upp igen vid lämpligt tillfälle).

Sverigedemokraterna (SD) slängde nyligen in ett informationsblad där man inleder med den gamla vanliga klagovisan om att invandring "kostar". Man undrar om inte Sverigedemokrater vill ha vård och hemtjänst när de blir gamla och/eller sjuka, med tanke på att minst tjugo procent av alla som jobbar inom vården är invandrare? Det har ju som bekant fötts för få barn inte bara i Sverige utan i hela väst sedan 70-talet för att klara bl a vården utan invandrad arbetskraft. Men det lär också vara så att den typiske Sverigedemokraten är en ensamstående man som inte själv tänkt bidra till återväxten av "äkta svenskar". Man fortsätter i informationsbladet med att säga att SD vill "göra Sverige tryggt igen", som om inte Sverige i en hel uppsjö av globala undersökningar befunnits vara världens tryggaste land att leva i. Man antyder också att Sverige skulle ha enormt många fattigpensionärer fast andelen fattigpensionärer ligger långt under det europeiska snittet och totalt anses Sverige vara världens tredje bästa land när det gäller pensioner (efter Schweiz och Norge). Man kan också läsa att SD "vill bygga det nya folkhemmet". Det låter ganska olycksbådande med tanke på att Sverigedemokraterna är till endast eller främst för vita heterosexuella höginkomsttagande män i sina bästa år. Svansen av de ressentimentets offer som är villiga att rösta fram dem duger mest bara till just detta.

De "folkhem" som nazister och diverse högerextrema försökt bygga brukar ju inte bli speciellt lyckade om man får använda en underdrift. De enda som hittills lyckats bygga folkhem värt namnet är Socialdemokraterna på sin tid, för att senare decennier bli mer urvattnade. Men med nu fyra års facit i hand sedan förra valet kan man se att Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet har varit den bästa och mest handlingskraftiga regeringen på många år. Som vanligt har man fått sopa upp efter de borgerliga åren som gett 60 miljarders underskott i statskassan och numera finns 90 miljarder i överskott. Statsskulden är den lägsta sedan 70-talet och man har gett mest pengar till miljö och klimat någonsin. Läkarvård och medicin är gratis för barn och pensionssystemet ska göras om så att utbetalningarna blir större på längre sikt. Nu går man snart åter till val på bl a 20 miljarder mer till välfärden bl a sjukvården, vilket behövs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar