En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

måndag 13 augusti 2018

Det retoriska konstgreppet "främmandegöring" i politik, hälso- och klimatfrågor

Den ryske formalisten Sjklovskijs idé om "främmandegöring" inom modern litteratur innebar att skapa en helt ny synvinkel på något som man i vanliga fall är kulturellt hemmablind inför, för att kunna se det med rena ögon, förutsättningslöst. Brecht använde sig av detta i sin teater också (om jag inte minns fel lät han en gång en begravning beskrivas av en häst). Det var för att återställa varseblivningen som konstgreppet användes.
Men dessvärre har "främmandegöring" också används på motsatt sätt i alla tider för att skapa avstånd i betydelsen förkastande och ovilja till förståelse. Inte minst inom politiken kan man se det, ett färskt exempel är Ulf Kristersson (M) som vill belöna kommuner med mer pengar ifall de sänker de sociala bidragen. Hur tänker människan, när t ex var sjätte barnfamilj sägs leva under fattigdomsgränsen och ifall bidragen inte fanns eller sänktes skulle det handla om så många som var fjärde familj. Moderaterna talar om "utanförskap" och vill i samma andetag knuffa ut så många som möjligt i just detta. Förr fanns åtminstone de gamla borgerliga värderingarna som omfattade välgörenhet och intresse för och stöd till kultur men idag närmar sig moderaterna alltmer Sverigedemokraternas värderingar, och det är ingen tillfällighet att just Moderaterna kan tänka sig att regera ihop med SD.

Inom sjukvården utsätts miljörelaterade sjukdomar idag för en extrem "främmandegöring" på grund av att gamla kunskaper om toxiner (bl a mögel) har gått förlorade och man vägrar ta till sig ny kunskap som faktiskt finns i överflöd, ibland t o m mitt framför näsan på deras egen informationssida, åtminstone när det gäller kemikalieintolerans.
För övrigt börjar nu skolor och jobb efter semestern, platser där mindre begåvade ofta kan ha ett behov att höja sig själva genom att främmandegöra någon eller några andra på olika negativa sätt. Behovet tycks enormt, och minns speciellt ett par arbetskamrater från förr som inte tålde att vara ens i samma lokal och som jag gissar betedde sig extra irrationellt p g a mögeltoxiner och allmänt dålig inomhusluft på arbetsplatsen. Båda dog senare av vad man idag borde betrakta som miljörelaterad sjukdom. Både psykosocial och fysisk arbetsmiljö skulle förbättras mycket, tror jag, genom förbättrad inomhusluft.

Att det pågår klimatförändringar kan ingen förneka, och ifall de kommer att utgöra ett hot mot liv och hälsa på jorden kan ingen idag förneka bara sådär rakt av. Att klimathotet "hittats på" finns det rörelser som i sin tur hittat på; det skulle bara handla oljebolag som vill höja priserna och andra bolag som vill ta ut extra klimatavgifter. Men redan på 80-talet visste de stora oljebolagen bl a Shell genom egna forskare vartåt det barkade, men föredrog att hemlighålla rapporterna. De stora klimatförnekarna finns inom näringslivet och högerpartierna. Värst är SD, vilka som enda parti gått emot Parisavtalet (och gissar att det vore moraliskt värst för dem att behöva bli klimatflyktingar). Det är ytterst få vetenskapsmän som är klimathotsförnekare. Av de vetenskapsmän som är klimatförnekare är de flesta välbetalda lobbyister för bolag med stora ekonomiska intressen att vakta. De värsta hittills är kanske bröderna Koch i USA som satsat enorma belopp på kampanjer för att dölja sanningen om klimathotet. Familjens förmögenhet byggdes upp genom oljeaffärer med Hitler och Stalin.  Familjen tillhör de allra rikaste i världen och finansierar bl a den urkonservativa Teapartyrörelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar