En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

fredag 13 juli 2018

"Din systers makes kollega kan göra dig fet"*

Ett par forskare, Christakis och Fowler, menar att allt vi gör och säger tenderar att spridas vidare och "smitta" i tre steg från oss själva. Om din väns vän slutar röka eller din väns väns vän går upp i vikt, sprids det genom nätverket och påverkar även dig. "The Three Degrees of Influence", som de kallar detta är på gott och ont. Dagens sommarpratare i radion Åsa Wikforss, hon också forskare, berättar om ytterligare en annan forskare som ville göra ett experiment för att se ifall vetenskapsjournalister bryr sig om att läsa forskningsrapporterna de skriver om. Så han hittade på att mörk choklad sänker kolesterolet i blodet och bl a "gör oss lyckliga". Det fick en enorm genomslagskraft, och folk åt mörk choklad som aldrig förr. Det här gick förstås jag också på, och till den grad att jag numera inte kan äta annat än mörk choklad eftersom jag tycker den ljusa "känns onyttig". Ingen stor sak för all del; det finns skadligare påhitt som sprids ännu snabbare. T ex USA:s president Trumps lögner, senast när han skällde om att Tyskland gör sig beroende av Ryssland till 75 % när det gäller energiförsörjningen. När det i själva verket bara är 5 % av gas från Ryssland man använder. Eller hans skrävlade att göra en billigare och bättre sjukförsäkring än Obama: nu står 32 miljoner människor utanför försäkringen.

Det borde kanske finns ett körkort för att få rösta, dvs. krävas en enkel koll på att röstarna har satt sig in i åtminstone det mest grundläggande som varje parti står för. "Halleluja, SD har ökat ännu mer", skrev en invandrad flicka på Facebook. "Ja, rösta du på SD så får du en enkel biljett hem till Tjottaheiti", svarade jag förstås inte. Men det är skrämmande hur lite folk verkar veta om vad de röstar på. Enligt en undersökning skulle 28 % av Sveriges företagare kunna tänka sig att rösta på SD, partiet som vill gå ur EU. Alltså emot sina egna intressen, eftersom 75 % av handelsexporten är inom EU (och exporten är 50 % av BNP). Högerpartier är heller inte, och har aldrig varit, för folket. Socialdemokraterna som av underlig anledning (eller se The Tree Degree of Influence?) verkar hatas på nätet, har gjort skillnad för låginkomsttagande barnfamiljer och i ett rödgrönt samarbete på riks- och kommunnivå höjt barnbidraget, infört glasögonbidrag för alla barn, gjort att läkemedel och vård är gratis för alla barn och att ungar över hela landet åker gratis kollektivtrafik i sommar. Medan SD och andra högerpartier enbart är intresserade av hur mycket mer pengar de kan föra över från fattiga till rika samt skapar en obehaglig "vi- och dom"-känsla.

En av mina favoritförfattare är Åsa Moberg. Minns henne från ett föredrag här i trakten på den tiden hon åkte på antikärnkraftturnéer. "Den här boken är bra, köp den", sade hon. "Det är visserligen jag själv som skrivit den, men den är bra." Och det var den förstås, liksom hennes böcker brukar vara. Hon har hängt med noga i vad som händer i världen under ganska många decennier nu, inte minst genom sin vana att nästan dygnet runt lyssna på radio här hemma och utomlands. Hon tycker sig se en tidsanda i alla olika epoker, som rullar på utan hänsyn till vad enskilda individer tycker och menar att samhällsutvecklingen verkar följa sin egen naturlag. Om en maktapparat vill stå emot tidsandan krävs stora resurser, och försöken misslyckas ofta ändå, menar hon. "Det kan inte vara enskilda regeringar eller system som styr utvecklingen, det är större ekonomiska och demografiska vågor som sköljer över alla samhällen." Men här skulle man vilja påpeka att inget sker av sig självt; allt har en orsak och verkan och det kan ibland vara en ganska liten sten som sätter saker i rullning, se exemplet ovan med chokladen. Den våg av ganska mörka politiska krafter som rullat igång t ex i Sverige och USA är jag övertygad om att den kan hejdas i tid om man vill, eller också kommer den att rulla på och orsaka all den skada den i sin tur vill, för att sedan själv tvingas dö och ersättas av motkrafter som alltid i historien.

*Lånade rubriken från ett kapitel i Gunnel Ryners bok Den lata vägen..., där hon bl a skriver om Christakis och Fowlers teori. Boken handlar om hur miljön omkring människor och djur har större betydelse än man tror. Ett exempel är hur forskare på 60-talet ansåg att möss föredrar morfin framför vatten. Mössen var placerade var för sig i små burar. Resultatet ifrågasattes av forskare under 70-talet då man gjorde experimentet med råttor i stora burar där det fanns gungor, labyrinter och en massa ost plus andra råttor att leka med. Ingen råtta i studien föredrog morfin framför vatten.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar