En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

fredag 1 maj 2015

Uppmärksamhet och nattskuggor

På min dator finns en bakgrundsbild, "Nagual", enligt Carlos Castaneda namn på det där andra som finns bortom världen som vi känner den. Bilden har olika gröna och gula nyanser och är vilsam att titta på; rätt vad det är upptäcker man en liten figur bakom något som liknar ett träd och lutar man sig bakåt ser hela bilden nästan ut som ett stort insektsansikte med känselspröt på varje sida. Enligt Castanedas lärare, trollkarlen don Juan, kunde de genom övning av sin uppmärksamhet få en skymt av Nagual. Insvepta i ponchos mot ökenkvällens kyla satt de där och iakttog några stora kaktusliknande växter i skymningen, och om det föll väl ut kunde Nagual visa sig i form av t ex en figur eller ett litet djur bland växtens förgreningar. 

Fast nu var det en annan slags uppmärksamhet jag egentligen tänkte på: i vår är det ju många temadagar värda att uppmärksamma t ex har det redan  (24 april) varit World Day for Laboratory Animals, en dag då vi uppmärksammade de lidande försöksdjuren. På ett foto från organisationen "Djurens Rätt" finns en hund som krupit ihop längst bak i sin bur i laboratoriet och tittar mot kameran med sorgsna förebrående ögon som tycks säga: - Varför gör ni detta mot mig? Längst ner på bilden finns texten "Lidandet avbryts vid pipande andning och påtagliga ihållande kramper eller tydlig uttorkning".

Även människorna som hör till de kemikalieintoleranta upplever ibland som om de vore utsatta för plågsamma "försök" på sina arbetsplatser, offentliga platser och i sina lägenhetsboenden. "Det finns inget att göra åt det" sade fackförbundsrepresentanten vid min förra arbetsplats. Det finns inga lagar mot parfymer på arbetsplatser.
Den 12 maj är det i vissa delstater i USA "Frisk luft-dagen" med mottot "Använd förnuft, inte parfym" (Use sense, not scent).
I Sverige är det Parfymfria dagen den 28 maj. Den skapades av Riksförbundet för mögel- och kemikalieskadade, MCS-Sweden, för några år sedan. Dels för att uppmärksamma att många (drygt 30 procent av befolkningen i Sverige enligt forskningen bl a professor Steven Nordin) i olika grader omedelbart blir negativt påverkade hälsomässigt av kemikalierna i parfymer, och dels för att parfymerna faktiskt också påverkar resterande delen av befolkningen negativt på sikt eftersom de innehåller cancer- och allergiframkallande, hormon- och nervsystemförstörande ämnen och dygnet runt finns omkring oss i våra vardagsprodukter. Det är också en utmaning till att byta ut sina personliga hygien- och städmedel till parfymfria alternativ.

Extrakt från chilipeppar har använts för att framkalla hostattacker och därmed diagnostisera en form av kemisk överkänslighet, sensorisk hyperreaktivitet, i den så kallade capsaicintesten vars tillförlitlighet har ifrågasatts av annan forskning på senare tid. Nyligen kunde man (hör och häpna) läsa att chilipeppar används i en annan test av samma läkare vid Sahlgrenska, men nu för att bota kronisk hosta. Man undrar nästan om Sahlgrenska har köpt upp sig på ett för stort lager chilipeppar man försöker bli av med?

Chilipeppar hör till nattskuggeväxterna, vilka den makrobiotiske kostrådgivaren och föredragshållaren Steven Acuff varnar för på sin webbsida. Han skriver "Early-on the tomato was known as "The Cancer Apple". I över hundra år fick inte boskapen äta av nattskuggeväxterna när de betade, utan barnen skickades ut för att rycka upp växterna. De lär ha fått sin namn av att de gamla romarna blandade förgiftade drinkar åt sina fiender så att "nattskuggan" föll över dem. Till nattskuggeväxterna hör förutom tomat och chilipeppar också de andra pepparsorterna (utom svartpeppar som hör till en annan familj), potatis och aubergine m m. Acuff menar att de är subtila och hjärt-och blodcirkulationsprolem kan uppstå plötsligt, förutom cancer och många andra sjukdomar t ex artrit. Nattskuggeväxterna innehåller solanin som är ett gift avsett att hålla insekter borta, och är enligt Steve Acuff  försvagande för vårt nervsystem och lagras i levern då de är svåra att få ut ur kroppen.
Jag märkte aldrig några problem av nattskuggeväxterna så länge jag var förhållandevis frisk, men i samband med att MCS (multipel kemisk känslighet) "bröt ut" kunde jag inte längre äta några av dem på grund av att blåsor och svullnader omedelbart uppstod i munnen.

Förutom Parfymfria Dagen i slutet av månaden, är det under hela maj Awareness Month för MCS (multipel kemisk känslighet) och även för en differentialdiagnos till MCS, elöverkänslighet. Tyvärr tror jag inte det ännu finns någon officiell "WiFi-fria Dagen" eller liknande. Jag minns att för 15-20 år sedan var det vanligt med namnlistor för protest mot 3G-masterna i bostadsområden, men idag när 3G och 4G-näten är utbyggda och nästan alla springer runt med en mobil tryckt mot örat har det blivit väldigt tyst om riskerna med den trådlösa strålningen, t ex att den kan vara cancerframkallande. Saken har aldrig prövats mot miljölagen. Ju högre risker, desto större förnekande?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar