En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

onsdag 26 februari 2014

Den nya, glada omedvetenheten (hur långt räcker den?)...

Kapitalets ansikte grinar bakom den nya omedvetenheten, när det idag finns människor som till exempel tycker att en sådan sak som genmodifierade grödor kan vara en bra idé att utrota världens svält med. Det enda man kan tänka sig att GMO kommer att utrota är en "onödig" överbefolkning, eftersom forskning på försöksdjur visar på sterilitet och cancersvulster. De genmodifierade växterna skulle bättre tåla lagring, distribuering och giftbesprutning, men djur och människor har ju inte  blivit genmodifierade att tåla densamma.  Egentligen har väl genmodifieringen syftat till en "inbyggd" insektsbekämpning hos växterna så att man skulle kunna minska på besprutningen, men enligt till exempel en forskarutvärdering från organisationen Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for developement, har i stället bekämpningsmedlen ökat. I USA har användningen av pesticider under perioden 1996 - 2011 ökat med 183 000 ton eller 7 %.

Mejerijätten Arla vill godkänna genmodifierad soja, men idag finns redan produkter från Arla "besmittade" med GMO, bland andra Apetina fetaost som tillverkas i Danmark där boskap får äta GMO-foder. (Hittade i stället Fontana, en ekologisk KRAV-märkt fetaost.) Många röster vill försvara Arla, bland många av dem "Bondbönans blogg", där hon varit flitig med raderingsfunktionen både när det gäller Arla-kritikers och sina egna kommentarer. Å ena sidan har hon sagt att Arla inte vill ha GMO, men i nästa kommentar säger hon att "Arla lobbar för att införa GMO i Sverige, och det är tyvärr inte så konstigt när det är större efterfrågan på billigare, utländska varor där GMO-foder är tillåtet..."  Men Carl-Erik Ehrenkrona, ordförande för Ekologiska Lantbrukarna säger i tidningen "Lantbruk & Skogsland" att han har aldrig träffat en konsument som vill ha GMO. Han säger också att mycket talar för att Falköpings mejeri och andra svenska mejerier vill ha kvar den GMO-fria sojan. Men med mindre del av mjölkmarknaden och mindre makt över foderinköpen kan de tvingas att backa.

Ibland kan man misstänka att Kapitalet också ligger bakom "nya undersökningar" för att glatt kunna sälja vidare av sitt lager, och förneka tidigare studier som visat andra resultat. En sådan ny studie skulle kanske kunna vara den av doktoranden Christina Isaxon, forskare i ergonomi och aerosolteknik, där hon hävdar att partiklar från stearinrök kan vara bra för hjärtat. Inte bara kemikalieintoleranta och astmatiker brukar bli rejält sjuka därav, utan partiklarna från tända stearinljus anses också kunna förvärra hjärt- och kärlproblem. Enligt miljöingenjören Kåre Press-Kristiansen ger ett tänt stearinljus under tio minuter ut 300 000 minimala sotpartiklar per kubikcentimeter i ett rum. Det är sex gånger mer än partiklarna från Danmarks mest trafikerade motorväg.
Doktoranden Isaxon vill nu undersöka vilka "hälsofördelar" andra inomhuspartiklar kan ha. Man får hoppas att det inte är ett utstuderat sätt att spara pengar och slippa ta itu med inomhusproblemen i både boende och arbetsmiljö, och inte minst alla mögelskolor runt om i Sverige?

P S Många har protesterat och hotat med bojkott om Arla skulle tillåta GMO-sojan, och i april 2014 säger talesman för Arla att man beslutat att inte använda sig av GMO-soja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar