En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

lördag 16 november 2019

Blåkulla och politiken

Påskkärring, Sopkvast, Kvast, Svart, Graffity, KonstSvart var ett annat namn på blått långt bak i tiden; så kunde Blåkulla även heta Svartberget, åtminstone enligt Lars Svensson i hans senaste bok "Det röda halsbandet". Han är en gammal arbetskamrats son som skrivit sin andra deckare och utlovat en tredje (bra, då har jag lite att läsa!). Men apropå detta med svart och blått så får åtminstone jag associationer till politiken idag när de blå börjar bli alltmer lika både de bruna och de svarta från förr. Idag ser man inte några pösande  moderater som skänker av sitt överflöd till kultur och övriga behövande, utan i sociala medier blir det allt svårare att skilja tokhögern från den s k bajshögern (dvs ute på den bruna kanten).
Hatet mot statsminister Löfvén kan nog idag jämföras med Palmehatet, även om det senare kom från mer slipat håll och det förra mest verkar härstamma från idioter. De brunas stora framåtrörelse och det blinda hatet mot politiker som önskar en jämnare fördelningspolitik och allas lika värde kan inte förklaras på logiskt sätt; kanske måste man vända sig till mer metafysiska förklaringsgrunder. Martinus förklarade på 70-talet det hela med att de gamla nazisterna som dog i andra världskriget under 2000-talet inkarnerar på nytt för att i en sista krampryckning försöka ta över världen, men kommer slutgiltigt att slås ner. (Men även om de allra flesta människor på jorden blir goda så kommer ondska att finnas kvar så länge det finns individer som har ett behov av den, menade han.)

Men inte bara hos högern har logiken satts ur spel. Folk säger sig besvikna på "såssarna" för att de inte har majoritet att uppfylla de förbättringar de skulle vilja och röstar på pin kiv in högerpartier i riksdagen, som ytterligare försämrar t ex sjukvård och allmän service, och så blir de ännu mer besvikna på "såssarna" som fått ännu färre mandat att verkställa sina löften.

Beror alla hjärndimmor och brist på logik på miljögifterna man bär omkring i blodet numera? Redan på den tiden Margot Wallström var EU:s miljökommissionär tog hon ett blodprov som visade en giftcocktail på 28 olika miljögifter (bl a DDT) i kroppen. Idag skulle de vara många fler och går inte att undvika när det finns i allt från kylskåp, plast och möbler till smink, dricksvatten och matförpackningar, bara några få exempel. Två S-politiker, tidigare nämnda Wallström och Jytte Guteland har lämnat förslag till en global expertpanel för kemikalier, en motsvarighet till FN:s klimatpanel. Typiskt är därmed också att både höger- och extremhögerpartierna struntar i de här frågorna, och lever i sitt eget Blåkulla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar