En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

lördag 2 november 2019

Nästa Årets förvillare?

Samtidigt som forskningen lämnar rapport efter rapport på hur kemikalier kan orsaka allt från livsförkortande sjukdomar till lägre IQ, ger Riksbanken 26 miljoner till "doftpsykologer" att forska på ifall inte kemikaliekänsligheten kan tänkas bero på att folk läser för många larm om farliga kemikalier. Där exempelvis William Rea, läkare vid ett institut för miljörelaterad sjukdom i Dallas, menade att kemikalieintolerans (även elöverkänslighet) är toppen av ett isberg och även svenska Folkhälsomyndigheten säger att fukt- och mögelskadade byggnader kan orsaka sjukdom där "doftöverkänslighet" är ett av symtomen, så väljer den Riksbanksstödda forskningen att förminska allvaret och betrakta kemikalieintolerans som enbart en förvirring av luktsinnet och inte ett symtom på underliggande sjukdom som den enligt de flestas erfarenhet faktiskt är.

Vem har hört talas om någon som bara är "känslig för lukter" och inte har något av t ex problem med  sköldkörtel, kortisol, migrän, cancer, näringsbrister, ME, utbrändhet efter att ha bott i sjukt hus etcetera etcetera?
Att lägga all uppmärksamhet på luktsinnet under tiden vi dukar under av giftiga avgaser, vedrök full av cancer- och andra sjukdomsframkallande ämnen plus alla kemikalier hemma (i livsmedel, kläder, städprodukter, möbler och elektronik och så vidare) framstår som ett skämt ur Monty Python.

Den allra senaste rapporten från Selma-studien i Karlstad visar att en cocktail  av helt vanliga kemikalier sänker IQ hos små pojkar. (Som motvikt finns annan forskning som framhåller att kvinnors lungor tål vanliga rengöringsmedel mycket sämre än män, och helt enkelt är en motsvarighet till kraftig rökning hos kvinnor.) Astma- och allergiförbundet har bidragit ekonomiskt till den nämnda Selma-studien. Det är lovande att man intresserar sig för kemikalier, det kanske kan bidra till att få bort den förminskande stämpeln "doftöverkänslighet" så småningom.
Men nu ska som sagt forskare med ett stort stöd från Riksbanken uppfinna hjulet på nytt, det vill säga på fullt allvar forska i "varför en del människor har känsligt luktsinne". Varför inte spara 26 miljoner och gå in på vilka MCS (Multiple Chemical Sensitivity) sidor som helst, där finns alla svaren i svart på vitt och har funnits där länge! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar