En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

lördag 3 oktober 2015

Skriv en lista

Den värmländske konstnären Robert Jäppinen, bl a känd för att vid dryga sjuttio år ha klättrat upp i Poseidonstatyn under en vernissage i Göteborg, hade vid ett tillfälle i en konstutställning införlivat den lista på ersättningskrav (sammanlagt 15 000 kronor) som han formulerat till staten för den tid och därmed  pengar han förlorat när han tvingats inställa sig vid domstolar.

Jag funderar på detsamma när det gäller Landstinget, som säger sig ha en parfymfri policy inom vård och omsorg, som sedan 2013 även omfattar patientresor, men trots det lät köra omkring en bil med passargerarsätet indränkt i parfym av den sämsta och giftigaste sorten vid en allergianpassad resa, nämligen senast med undertecknad. Jag märkte inte omfattningen av det under själva resan eftersom chauffören gick med på att ha korsdrag i bilen, utan det värsta arbetet återstod med att "restaurera" både hälsan och jackan som blivit impregnerad av den hemskaste av parfymer. Människan som suttit där förut måste ha besprutat sig med kemikalier istället för att tvätta sig.
Jag har förut fått ursäkter från både landstinget och patientresor, men de lyder ganska tomma med tanke på att landstinget inte tillhandahåller vare sig allergianpassade bilar eller andningsmasker trots att det vid det här laget finns så många som blir sjuka av parfymer när de tvingas besöka vården. Och med tanke på de negativa hälsoeffekterna, i det här fallet tog andningsvägarna mycket stryk. Och med tanke på skadad egendom i form av den relativt nya jackan som efter fem tvättar i badkaret fortfarande stank oacceptabelt av formaldehyd och andra kemiska komponenter i den så kallade parfymen. Nu ligger jackan i blöt för sjätte gången, den här gången i ättiksprit efter att ha försökt med allt från oparfymerat tvättmedel till bikarbonat och till och med oparfymerat diskmedel. Förmodligen kommer jackan att krympa eller på annat sätt bli förstörd av att man tvingas tvätta den i högre temperaturer än vad som står på tvättrådsetiketten.
Min lista över ersättningskrav blir alltså kostnaderna för en massa bikarbonat, oparfymerat tvättmedel och ättiksprit plus troligtvis en förstörd jacka, plus sveda och värk med bl a luftvägsbesvär och hårt slit med nämnda tvätt i badkar då både landsting, försäkringskassa och kommun m fl nekat bidrag till alla former av hjälpmedel (t ex tvättmaskin då man inte som andra kan utnyttja tvättstuga, andningsskydd och för många livsnödvändig luftrenare/filter) vid multipel kemisk känslighet.
Precis som salig Jäppinens lista skulle förmodligen den här listan också göra bättre lycka som rekvisita på en utställning, men uppmanar andra kemikalieöverkänsliga som blir skadade av parfymer inom vård och omsorg att kräva ersättning/skadestånd. Ursäkter räcker inte långt, och ifall alla vill ha ekonomisk ersättning kommer det säkert att gå snabbare för en hittills ljusskygg parfymfri policy att bli erkänd på riktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar