En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

söndag 5 april 2015

En ros är en ros.....är ett mord!

"En ros är en ros är en ros" är ett gåtfullt citat som brukar tillskrivas Gertrude Stein, hon med den världsberömda salongen där författare och konstnärer som Hemingway, Picasso och Matisse samlades och trivdes. I själva verket lyder första strofen i hennes dikt Sacred Emily: "Rose is a rose is a rose is a rose". Och hon menade själv att på Homeros tid kunde poeten åkalla ett ting och detta ting var verkligen där. När skrivkonsten tog över förlorade tingen sin identitet enligt Gertrude Stein och hon försökte återfinna detta. "Jag tror att i den strofen är rosen röd för första gången på hundra år i engelsk poesi", sade hon.

Men en ros brukar tillskrivas så mycket mer än att bara vara en ros. Den avkrävs att uttrycka allt från glädje till sorg, och inte nog med det - den och många andra blommor dödas faktiskt i detta syfte. Kosmologen Martinus sade att en blomma är ett levande väsen precis som vi själva, även om den inte är lika dagsmedveten utan upplever världen mer genom aningar. Den vänder sig ju mot solen för att få värme och livskraft och kurar ihop sig när det blir mörkt. När man plockar en blomma förkortar man dess liv och berövar blomman upplevelsen av hela sin livscykel. Han tyckte det var ruskigt med åsynen av alla dessa drivor av blom-lik vid begravningar. Själv gav han noga instruktioner att det inte skulle finnas några snittblommor vid hans begravning utan hans kista skulle täckas med flaggan med Livets symbol.

Men inte nog med att en ofattbar mängd blommor faktiskt mördas varje dag, de besprutas dessförinnan med mängder av giftiga bekämpningsmedel som även skadar många människor som tvingas försörja sig på blomsterodlingar världen över. "Den ena kvinnans present är den andra kvinnans gift" som det står på en amerikansk hemsida. Kvinnor som är anställda i odlingarna vågar oftast inte tala om att de är gravida utan fortsätter att arbeta. Det är vanligt med missbildningar hos deras barn.
Svenskar köper snittblommor för 750 kronor per person om året, skrev Monica Kauppi i Impotensmadrassen år 2009. De blommor som importeras till Sverige (ofta via Holland och Danmark) har besprutats med bekämpningsmedel som ofta är farliga och förbjudna i i-länder. Många av medlen är förbjudna av WHO (världshälsoorganisationen) och de skyddsåtgärder som vidtagits av företagen anser man inte vara tillräckliga. Snittblommor för export odlas bl a i Zimbabwe, Tanzania, Kenya, Colombia, Kina, Indien och Malaysia.

Monica Kauppi berättar om när dåvarande utrikesminister Anna Lindh mördades och folk vallfärdade med en ros i handen till NK. Själv blev Kauppi omtöcknad av alla bekämpningsgifter som spreds i luften och måste fly. Drivorna av förgiftade blom-lik fraktades sedan till Norra kyrkogården där de hamnade i komposten. "Jaha, det är så här Agenda 21 och Stockholms Stads miljöpolitik fungerar i praktiken. Bara man själv inte är ursprungsanvändare av bekämpningsmedlen så spelar det ingen roll om man hjälper till att sprida DDT, lindan och gud vet allt i jorden! Det kanske inte är så ofarligt att vandra på kyrkogårdar när allt kommer omkring" skriver Kauppi. Hon berättar också om en australisk studie från år 2000 som visade att nyfödda barns första avföring innehöll i snitt minst tre olika bekämpningsmedel: lindan 78 %, Klorpyrifos 59 % och DDT (fast det förbjöds 1985) 52 %. Ett av kapitlen i hennes bok inleds med versen: "Cancer, DAMP eller allergi/kommer ditt barn att gå fri/i vårt nya kemikalielotteri".

Det är ju inte bara vi och blommorna som är levande väsen utan precis allt, enligt Martinus. Till och med stenarna, även om de inte är tillräckligt dagsmedvetna för att märka om någon hugger i dem eller vad som sker runtomkring dem. De lever i ett salighetsrike av minnen från tidigare inkarnationer i olika livsformer, där alla minnen blivit vad han kallar guldkopior oavsett om det var goda eller dåliga upplevelser. Alla har varit lika berikande! (Det är därför vi pryder oss med kristaller, för att ta del av deras "salighetsenergier"!)
Men insekterna som enligt honom härstammar från andra planeter, det är därför de är så olika oss - är på andra sätt mer lika oss. ("Djuren är ju också människor", som berättaren brukade säga i barnprogrammet Fablernas värld.)  Insekterna har ett väl utvecklat nervsystem, tusentals neuroner och möjlighet till ett psykiskt liv. Martinus menade att myrsamhället står högt över vårt när det gäller t ex arbetsmoral.
Adriano Zanetti skriver i sin bok Insekternas värld att balansen i naturen skulle rubbas på ett katastrofalt sätt om insekterna försvann. Däremot skull jämvikten återställas om människan försvann. Han skriver att faktum är att allt skulle ha nytta av om människan försvann eftersom hennes härjningar har rubbat mycket. Eller om människorna skulle ändra på sig och lära av insekterna, t ex bin som räddar jorden i stället för att förstöra den? Och om man nu till varje pris vill mörda en blomma till någons födelsedag, åtminstone köpa en ekologisk snittblomma....





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar