En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

tisdag 7 april 2015

Första klunken till Poseidon

Undrar vad Poseidon, havsguden och "jordskakaren" skulle ansett om att miljoner ton av plastskräp numera bildat en egen kontinent i Stilla havet? (Han var kanske främst Medelhavets gud, men ändå...)
Världens största soptipp finns till havs. Plasten bryts inte ned utan sönderdelas och drar till sig miljögifter som kan förgifta hela ekosystemet. Påskön ligger mitt i en sådan ackumuleringszon. - Vi fick åka genom skräp i flera dagar, säger Anna Kärrman (docent i kemi vid Örebro universitet) som tagit prover i södra Stilla havet. Det här kommer att slå tillbaka på oss också, enligt henne. Fiskarna som fick i sig pellets som legat någon månad i San Diego Bay fick leverförgiftning. Många av de fiskar vi äter, t ex tonfisk, har förmodligen ätit plast och på så sätt får vi tillbaka den i våra kroppar. Allt skräp hamnar slutligen i havet!

Sverige är inget undantag. Deltagare i Västerhavsveckan i somras säger att problemen med nedskräpning är omfattande längs västkusten liksom i havet utanför kusten. Författaren Birgitta Stenberg skriver i sin sista bok (Skriver mig ut ur världen) om havet utanför Stenungssund: "Sedan kommunen hade tillåtit etableringen av jättelika, flytande oljecrackers hade också andra fabriker sökt sig dit ut i havet för att undvika de kostsamma reningsprocesserna som enligt lagen gäller anläggningarna på land. Vid åtal låg de kvar under utredningstiden men sedan skeppades hela fabriken vidare på sina pontoner till en ny ort längs kusten. Strax tog nästa företag dess plats och förfarandet upprepades på nytt."

"Farlig mikroplast driver runt i Östersjön" säger en tidningsrubrik. Den är inte det enda farliga i Östersjön; eftersom man inte klarade att få ned dioxinhalten bestämde den förra regeringen med Reinfeldt i spetsen att man fick börja sälja den tidigare förbjudna strömmingen ändå. Apropå Östersjön så säger Kemikaliedetektiven att fleecetröjor i ludd- och partikelform simmar omkring där.
Fleeceprodukter tillverkas av återvunna läskflaskor (PET) och som innehåller bisfenol A (BP-A) som gör flaskorna blanka och genomskinliga. Det tycks vara plasten som är det nya Scylla och Charybdis i haven. Forskarnätverket Census of Maritime Life säger att Medelhavet är det mest hotade havet i världen. Flera hundra forskare har deltagit i en studie som visar att det hotas av bl a kemiska
industrier och klimatförändringar. Det borde väl få "jordskakaren" att vakna till? Numera lär den helige Nikolaus tagit över Poseidons roll som sjöfararnas beskyddare. Vi känner honom bäst som Santa Claus.... Jultomten i all ära, men Poseidon känns på något sätt mer lämplig att åkalla i den här frågan. Betänk t ex den gången han och Apollo var panka och beslöt att ta ett jobb hos kungen i Troja med att bygga en mur. Men kungen betalade inte, och Poseidon dröjde inte med att skicka honom ett havsmonster! Han ställde sig också på Greklands sida i trojanska kriget, och vi vet ju hur det till sist gick! Förr brukade man offra hästar för att hålla sig på god fot med Poseidon, men jag har hört det kan gå bra att hälla en skvätt vin i havet också. Eller som näst bäst i vasken om man inte har något hav tillgängligt. Är det inte hög tid för dem som dricker vin att börja offra det första ur flaskan till Poseidon? Det ser inte ljust ut för oss dödliga annars att kunna klara upp den förstörelse vi ställt till med i haven,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar