En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

onsdag 23 juli 2014

Att fånga en bundsförvant

I dag röker 11 % av Sveriges befolkning; det handlar alltså om en minoritet som på allmänna platser terroriserar barn och vuxna som blir sjuka av cigarettröken "utan att de som röker vet om det", och ibland är så svårt beroende att de till och med ställer sig och röker under skyltar med rökförbud och blir aggressiva om någon säger till. När personer som i sina hem lider av cigarettrök klagar till hyresvärdar och bostadsrättsföreningar brukar svaret bli att man inte i dagsläget har någon laglig rätt att förbjuda rökning. Styrelsen för bostadsrättsföreningen där jag bor vågar inte besluta om rökförbud på allmänna utrymmen t ex i hissar, för att de tar för givet att "majoriteten" vill ha fritt fram för rökning och vill för övrigt inte ta i den typen av frågor med tång.
Det är en stor majoritet som inte röker men de flesta bostadsvärdar är ändå bundsförvanter med cigarettrökarna och bryr sig inte ens om att avdela speciella bostadsområden för icke-rökare.
Jag har heller inte hört talas om något bostadsföretag som sänkt hyran på grund av att t ex balkongen inte går att utnyttja på normalt sätt på grund av cigarettröken från grannar, men också tvätt på tork som sprider giftiga sköljmedelskemikalier vida omkring sig och gör att en del inte ens kan öppna ett fönster om de vill. Varför anses det "naturligt" med bevisat skadliga ämnen, men konstigt och onaturligt med en sund miljö i bostadsområden men för den delen också i sjukhusmiljö där t ex utanför Karlstads centralsjukhus cigarettrökarna har satts i centrum med rökruta och askkoppar mitt framför huvudingången?

I dagsläget finns inte många offentliga bundsförvanter för alla dem som mår illa också av parfymer som innehåller gifter gemensamma med cigaretter, och de som blir så allvarligt sjuka på grund av dessa att de inte kan vistas på en arbetsplats eller offentliga platser överhuvudtaget. En av de få offentliga jag känner till idag som öppet vågar kalla gifter vid deras rätta namn är Riksförbundet för mögel- och kemikalieskadade, MCS-Sweden.

Ofta hör man folk klaga över de här sakerna "i förtroende", men när det kommer till kritan vill de "inte göra något väsen av saken" och tonar hellre ner sina besvär - för att sedan börja klaga igen bakom hemmets lykta dörrar! Att tala öppet om saken kan vara förenat med risker, t ex att grannar börjar titta snett och att ansvariga för bostadsföretaget vill att man ska flytta och jag har till och med hört att några har blivit hotade med uppsägning av kontraktet.

Som lite kuriosa i detta att hitta bundsförvanter för sin sak förenat med risker, kan man tänka på några av experterna av den ädla trollkonsten såsom Carlos Castaneda och några av hans vänner när de gick ut i öknen för att fånga en bundsförvant (kanske inte så mycket för deras egen skull utan som hjälp till att påverka särskilt tröga elever). En bundsförvant av det mer bångstyriga slaget vände sig mot Castaneda och följde efter honom hem, där den senare kröp omkring på golvet för att inte bli upptäckt medan bundsförvanten i form av ett grönt sken smög runt hans hus. Vid ett tillfälle blev Castaneda och hans sällskap förföljda av en jaguar som tycktes läsa deras tankar och fanns där redan i förväg och väntade på dem på de platser dit de skulle uppe i bergen. Med tanke på att jaguarer inte finns i den geografi där de befanns sig, insåg de att jaguaren kunde vara en form av bundsförvant som skickats på dem. För att avleda den gällde att tänka tankar som man vanligtvis inte gjorde, och göra oväntade saker som till exempel att sparka upp sand. Vid ett annat tillfälle med en lurig bundsförvant tog en av kvinnorna i sällskapet av sig klänningen, ställde sig på en av männens axlar och vevade runt klänningen i luften under visslingar, skrik och skrän. Det borde ha gjort susen!

Att få folk att ge upp standardtanken på att cigarettrök och kemiska parfymer till varje pris hör hemma i inom- och utomhusluften överallt, och att skrämma bort missriktade "bundsförvanter" från bostadsvärdars föreställningsvärld verkar svårare än konsten att fånga en bundsförvant i Castanedas värld. Men hur svårt skulle det kunna vara att skapa en oas av några rök/parfymfria hus i varje bostadsområde? Med eller utan trollkonst.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar