En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

fredag 28 mars 2014

Det moderna lort-Sverige

I slutet av 30-talet åkte Lubbe Nordström runt i Sverige för att göra en serie radioreportage, och förfasades över den stora orenligheten, tbc, flugor och aldrig skurade utedass. Reportagen som också blev en bok fick namnet "Lort-Sverige". Men det fanns också en annan aspekt av saken, med ganska otäcka "rashygieniska" övertoner som var typiska för trettiotalet då det inte bara var Hitler som betraktade vissa människor som "ohyra". Lubbe Nordström menade att de dugliga personerna försvann in till städerna, och på landsbygden blev bara idioter och patrask kvar. I ett uthus bodde en flicka med sina potatisgroddbleka ungar, och sådana som hon "skulle bort". Men vart?
Det är lätt att se  en tredje  aspekt av saken; "det mentala lort-Sverige" som bestod i synen på fattiga, sjuka och vissa folkslag.
Synen på de sjuka har idag tagits över av Försäkringskassan, som menar att efter ett år ska de som inte tillfrisknat "bort". Eller inte sjukskrivas alls överhuvudtaget. När det var tänkt att jag skulle operera en hand, sade man från Försäkringskassan att jag bara fick vara sjukskriven under den tid som själva operationen tog.
Och den rasbiologiska synen har övertagits av en del politiska partier även här i Norden. När det gäller det fysiska lort-Sverige av idag kanske man kan hålla med om kritiken mot städningen av till exempel av skolor, att det är olämpligt att städa på dagtid när barnen vistas där eftersom dammsugning (aerosolteknik) och torrsopning sprider smitta. Men det värsta är ändå mögel-Sverige, där enligt Socialstyrelsen så mycket som 80 % av alla skolor är drabbade av mögel eller är riskprojekt. Felkonstruktion brukar ligga bakom fuktskador och mögel också i bostadshusen, och  spånplattor med mera ger i samband med fuktskadorna ifrån sig formaldehyd och andra toxiner.

I ett kombinerat fall av mögel- och mentalt lort-Sverige, fick i veckan en Göteborgsfamilj rätt mot kommunen i ett fall där barnen inte kunnat ta del av varken dagis eller förskola på grund av att de blev sjuka av möglet där. Tack vare över tre års hårt arbete av föräldrarna med dokumentation och mobilinspelningar av möten insåg Skolinspektionen till slut att kommunen inte fungerat som ansvariga där sagt, eller med andra ord: att kommunen ljugit Skolinspektionen rakt upp i ansiktet.
Det är förstås billigare för stunden att ljuga bort mögelproblemen i skolor, bostäder och på arbetsplatser, men för att citera min gamle litteraturlärare och professor: "det kan man ju räkna ut med röven" att det på sikt blir en ännu mer kostsam historia att förtränga det hela.
Det leder också till utstötning av både barn och vuxna från skola och arbetsliv. Om man spetsar till det lite, skulle man till och med kunna säga att kognitiv beteendeterapi och andra psykologiska metoder skor sig på att myndigheter och övriga inte är justa.
De flesta tvingas spela med i ett elakt spel för att försörja sig. När jag arbetade med lokalvård i ett stort bostadsföretag för ganska många år sedan, fick vi kallelse till ett stormöte med alla som hade samma arbetsgivare i länet. Vi fick en trevlig pratstund med kollegor vi inte sett förut, innan cheferna dök upp. De flesta klagade dock över för knappt utmätt arbetstid, arbetsskador och värk i kroppen. När cheferna kom in och frågade hur vi hade det, svarade dock alla: "Bra!" Det var ingen som nämnde arbetsskador, men kanske lika bra det för när någon vågade sig på att klaga över lönen (som faktiskt var lägre än hos andra bolag) skämtade cheferna bara bort det: "Ja, se pengar! De räcker ju aldrig."

Jag tycker nog att alla kemiskt parfymerade produkter såsom deodoranter, hårvårdsprodukter, sköljmedel för kläder och så vidare som vi ständigt omges av, i högsta grad hör till Lort-Sverige av idag..De skapar minst lika många sjukdomar som 30-talets brist på hygien. I stället för "soten" som lungtuberkulosen men också andra kroniska sjukdomar förr kallades, har vi fått diabetes, livsfarlig fetma, autism, adhd, cancer, allergier och MCS och många andra "civilisationssjukdomar". Jag menar inte att alla måste tvätta hår och kläder med exempelvis bikarbonat och smörja in sig med kokosolja i stället för hudkräm (när medvetandet ökar får vi slåss om kokosoljan!) Men bara att köpa oparfymerade varianter av det man annars brukar köpa sparar in mycket obehag både för en  själv och omgivningen. Man löper annars risken att bli en i den ökande skaran av andningsmaskprydda individer som man kan se överallt  i världen idag, inte bara i Japan och Kina. Tyvärr måste man vara så pass frisk ändå att man klarar arbete för att överhuvudtaget kunna köpa filter, luftrenare och vad hjälpmedel man behöver, eftersom varken Landsting, Försäkringskassa eller kommun har velat bevilja stöd till det. "Du får köpa dem istället för att ha kläder, skor och telefon", menade man hos kommunen. Om ni ser någon "potatisgroddsblek" och barfota person i lappade kläder är det möjligtvis  jag! Men det kanske inte märks någon större skillnad eftersom jag slutade vara välvårdad och sminkad efter tjugofemårsåldern och blev mer
bohemisk. Det finns många som har det värre, exempelvis barnfamiljer som är drabbade av miljösjukdom och inte får något stöd från samhället. Och inte minst alla som ännu inte är medvetna om farorna med de giftiga kemikalierna  i sina vardagsprodukter!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar