En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

måndag 17 mars 2014

Från Wagner till kaffesump


Igår var en friskluftsdag ute i skogen, med lite vinter kvar i luften efter förra kvällens snöfall, och knappt några besvär av pollen som förra helgen. Men natten blev desto värre, eftersom traktens sköljmedelsdyrkare tycktes ha samlats en våning längre ner och spred sitt lömska gift uppöver, plus spelade enformig musik som i en hjärndimmig persons öron lät som något ur en svart mässa. Idag värkte lederna, plus alla de gamla vanliga förgiftningssymtomen dök upp som på beställning. "Mr Hyde" gläntar på garderobsdörren och viskar: "lägg högtalarna på golvet och spela Endrik Wottrich cd med Franz Liszt "Lieder für tenor" på full volym som "straff" nu när de är bakfulla"..... Wottrich är en tysk tenor som brukade dejta Katarina Wagner, barnbarnsbarn till den Wagner som byggde sin operadröm Bayreuth i södra Tyskland, och Franz Liszt var faktiskt svärfar till den jämnårige Wagner. Undrar vad de skulle tyckt om att man använder deras musik som "tortyrredskap"? (Fast det var förstås inte därför jag köpte skivan, utan av orsaken att jag tycker den är bra.) Skivans omslag är den naturromantiske store målaren Caspar David Friedrichs "Nordsjön i månljus", och platsen jag tog foton från igår kanske påminner lite om hans målningar fast det bara är en insjö och inte hav.
Ibland är det nästan så man börjar misstänka att entropilagen (amatörmässigt uttryckt: när någonting blir positivt på ett ställe, jämnas det ut med negativt på ett annat) skulle vara inblandad när det gäller kemikalieintolerans. Har man klarat sig från pollen och mögel etcetera i skogen, kan man ge sig katten på att ett gäng förgiftare samlas i huset. Men också varenda människa jag mötte utomhus ikväll tycktes stinka giftiga sköljmedel värre än vanligt. Entropilag eller inte, hur ska de klara sig helskinnade från att gå omkring marinerade i t ex bensylacetat (kopplat till cancer i
bukspottskörteln, tas upp via huden, samt kan ställa till problem i luftvägarna), bensylalkohol (orsakar störningar på centrala nervsystemet, kräkningar, yrsel, blodtrycksfall med mera), etylacetat (lever- och njurskador med mera) och ftalater (bröstcancer, allergier, hormonstörningar). Men sköljmedel brukar också innehålla kamfer som kan orsaka skador på centrala nervsystemet med yrsel, förvirring, muskelryckningar, kloroform; ett cancerogent nervgift och linalool som stör andningen, i djurförsök har lett till döden eller skador på centrala nervsystemet.
Så jag gissar att sköljmedelsproblemet i slutändan inte är mitt, utan kan i stället tacka MCS/SHR/kemikalieintoleransen att jag kom in på rätt spår och slipper både sköljmedel och statisk eller stel tvätt genom att bara tvätta i till exempel bikarbonat eller lite ättika. Har nu upptäckt att grovt havssalt också kan fungera bra som tvättmedel. Fast om man tvättar i maskin kan det behövas att köra ett program med vanligt, oparfymerat tvättmedel emellanåt för att undvika problem, eftersom tvättmaskiner är avsedda för vanligt tvättmedel. Ett annat knep, uppsnappat från "någon som känner någon" som kan den här branchen: för att undvika stopp i avloppsrör, ska kaffesump vara utmärkt att spola ner istället för att kastas i soporna.
                                                        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar