En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

fredag 14 mars 2025

"Stenålderskost"? Om poddar, hundar och kolhydrater

 Jag har klagat på "Fråga Agnes" när det gäller bl a mögel, men för att vara rättvis ska jag väl också säga att ibland kan man snappa upp en del intressanta fakta. T ex när det gäller kolhydrater som det har blivit mode att förfasa sig över; "för det åt man inte på stenåldern".  - Det gjorde man visst, säger Agnes. Det började odlas, göras gröt och bakas och till och med hundarna har anpassat sig och kan tillgodogöra sig kolhydrater, vilket deras ursprung vargarna inte kan. Kroppen har förändrat sig och anpassat sig en hel del sedan stenåldern, om man ska tro Agnes Wold. Vilket man nog ska i det här fallet; även podden Hälsoveckan by Tyngre (medverkande bl a en läkare/forskare och fysioterapeut) tar upp detta och menar att det finns evidens för att människan åt från  kolhydratrika källor som säd och rotfrukter långt innan jordbruket fanns. Myten att man åt en massa kött finns inte evidens för; däremot finns evidens för att man åt en blandkost med mycket vegetabilier. Forskare vid Lunds universitet har kommit fram till att här i Sverige bestod drygt 50 procent av proteinintaget av fisk (på Gotland 60 %).




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar