En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

måndag 18 december 2023

Några sena julklappstips

Några boktips, kanske julklappstips... ? Jag har tidigare läst Caitlin Morans bok More than a woman, humoristisk och väldigt tänkvärd och kallad en ögonöppnare i recensionerna, och detsamma kallas hennes nya bok i år; What about men. Hon ansåg alltid tidigare att feminismens och mäns svårigheter var helt olika saker, och brukade skoja bort frågan när hon under sina föredrag om feminism fick höra: -But what about men? Hon ansåg att de fick lösa sina egna problem själva. Men vid ett Zoom-möte med sina döttrars skolkamrater blev hon lamslagen av hur mycket pojkarna hade att säga; de menade att det numera är pojkarna som har det svårt. - Allt handlar om flickorna nu, klagade de. - De får allt stöd, medan vi inte har någon att prata med. Vi är de "dåliga" och får skulden för allt som händer. Det resulterade i den den här boken där hon försöker förstå och komma med lösningar, och som bland mycket annat ger exempel på hur några kändisar varit riktigt dåliga förebilder som pappor ibland, t ex  Donald Trump, Michael Jackson och prins Charles. Den finns inte översatt till svenska än vad jag vet, men är på en lättläst engelska.


  En annan läsvärd bok jag just nu har hemma är Peter Mays senaste thriller, utgiven i år: Vintergraven som utspelar sig 30 år framåt i tiden utan att vara en överdriven framtidsvision, snarare känns den  ganska realistisk. Stora delar av världen är översvämmade p g a klimatförändringarna och några länder har t o m försvunnit under vattenmassorna, därför används AI-styrd och eldriven luft- och vattentaxi. Kommissarie Cameron Brodie sänds upp till norra Skottland för att utreda ett mystiskt dödsfall och hamnar efter en isstorm på ett isolerat hotell ensam med ägaren. Någon saboterar elen till hans luftburna fordon för att hindra honom ta sig därifrån, och det ryktas att en mindre jordbävning har orsakat en läcka vid en kärnkraftsanläggning inte långt därifrån. Boken börjar lite segt men blir desto mer spännande. 


   Till någon som inte läser kanske ett humoristiskt paraply passar som julklapp? Jag behövde nytt paraply tidigare i höstas och köpte ett elegant beige- och brunrandigt (trodde jag) på Dollarstore, men när jag kom hem och fällde upp det på prov visade det fingret! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar