En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

lördag 6 september 2014

Det femte budet

Jag läser i morgontidningens rubriker (Värmlands Folkblad) att Eda kommun drar in allt stöd för en handikappad 20-åring. Han lider av en CP-skada, men har med hjälp av personlig assistent hittills kunnat både arbeta och utöva fritidsintressen. Hans mamma säger: "Det står i utredningen att han är självständig i hemmet. Det stämmer, så länge vi hjälper till." Nu förlorar han möjligheten att arbeta, och kommunen lägger hela ansvaret för sonen på familjen. Det verkar som de kommunansvariga i Eda inte bara drar undan mattan för familjen utan för sig själva också med tanke på att det är valtider.

Kommunerna är ytterst försiktiga när det gäller att lägga skattepengar på saker som ger människor med olika former av handikapp ett anständigt liv. Även i de fall då kostnaderna i själva verket stiger annars, t ex i mitt eget fall när kommunen som sista instans (när Försäkringskassa och landsting redan nekat) vägrar ge minsta bidrag till de hjälpmedel man behöver vid MCS (multipel kemisk känslighet) för att klara ett arbete eller ens bostad. Det leder ju till att man blir utförsäkrad och utskriven från Arbetsförmedlingen eftersom man inte kan stå till den "normala" arbetsmarknadens förfogande. Detta bara för att man inte har råd att bevilja hjälpmedel i form av en anpassad arbetsplats eller ens en luftrenare. Däremot lär Arbetsförmedlingen i Sverige ha fått 125 000 kronor för en debattartikel som var så dålig att den inte ens togs in i tidningen! Hur många allergianpassade (som det heter fast MCS inte är en allergi) platser hade det räckt till? Den här kommunen hade också råd att sälja ett företag som kostat 40 miljoner kronor: för en enda krona! Det handlar om rovdjurscentret "The Big Four of Scandinavia", en felsatsning som också bidrog till att hålla en rad lycksökare under armarna, där de senare fick lära arbetslösa på söka jobb-kurs att stöpa sina ansökningar i likadan form (snudd på orwellsk New World Order-stil) så att rovdjurscentret måste ha fått in tusentals ansökningar från folk i alla åldrar med exakt samma formuleringar. Men det "bidde inte ens en tumme" av det hela och 40 miljoners-satsningen kördes iväg till en lada i ett skogsbryn där en hembygdsförening håller öppet på midsommaraftonen, och man där kan skåda några malätna uppstoppade järvar och björnar.  Då skulle man hellre vilja rekommendera en sväng ut i naturen där det finns chans att se dem i levande skick. Ibland behövs det inte ens sväng ut i skogen. Min bror blev betraktad av en nyfiken varg när han satt och solade utanför sommarstugan. Inte länge därefter måste han bromsa med bilen på väg hem från sommarstugan då en björn spatserade över vägen på väg till badplatsen. Den gav bilen några avmätta ögonkast och gjorde sig ingen som helst brådska. I vintras tog ett trevligt vargpar en
söndagspromenad förbi vid bankomaten på Kyrkogatan. Det var nog samma par som setts ta tidiga morgonrundor kring järnverket. Man måste ju patrullera sitt revir!I Martin Borgs senaste film "Någon annan betalar" tar han upp skatteslöseriet även i en annan värmländsk kommun, nämligen Karlstads kommun som inte iddes läsa ett kontrakt ordentligt vilket ledde till att de blev stämda av Hells Angels som inte bara fick behålla gården utan också stämmer kommunen på renovering. Deras advokat Ismo Salmi arbetade tidigare som jurist inom miljöfrågor och vet hur skadliga fukt- och mögelskador i hus är för hälsan. Och sånt vill ju inte "änglarna" utsättas för. Det framgår inte exakt hur många miljoner kronor kalaset kostar kommunen, men det framgår tydligt i filmen att Ismo Salmi skrattar hela vägen till banken!

Svenskarna är väldigt naiva när det gäller vart deras skattepengar går, tycker Inga-Britt Ahlenius (bl a finansdepartementet, riksrevisionsverket och FN) i filmen.

John P Thomas skriver en artikel i Health Impact News med rubriken "Is Your Health Being Destroyed By Other People`s Toxic Fragrances". Han menar att problemet med andrahands-parfymering borde vara nummer ett på agendan hos hälsoauktoriteterna i samhället, men inte beaktas alls idag. Ändå har så många som 30 % av befolkningen i USA besvär av de giftiga kemikalierna i parfymer, och 13 % blir allvarligt sjuka. Siffrorna är ungefär motsvarande i Sverige. Det femte budet lyder: Du skall icke dräpa, som det står skrivet i min gamla skol-psalmbok, av konungen gillad och stadfäst 1937 (det står kanske "du ska inte döda" i senare översättningar?). Budet omfattar också att inte dräpa livsglädje och hälsa hos andra, säger Rune Östensson (forskare och tekniker som bl a arbetat fram mätteknik inom mikrobiologi) i ett föredrag som heter "Modern näringsforskning möter Martinus kosmologi". Föredraget handlar främst om näring som energi, men energin omfattar ju också luften vi andas. När folk röker och parfymerar sig invaderas andra människors livsrum med gifter, och idag dräps alltså hälsa och livsglädje för uppåt en tredjedel av människorna på grund av detta.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar