En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

fredag 28 oktober 2016

Lite om gener, danskt förutseende och ett boktips till Halloween!

Ibland hör man någon säga saker som "ifall sprit vore farligt vore jag död för länge sen, men se på mig - jag är 99 år och pigg som en nötkärna fast jag tagit ett par stadiga groggar varje dag de senaste 65 åren!". Hen kanske tror att detsamma gäller för alla, men i själva verket har ett antal faktiskt dött av detsamma i typ skrumplever eller cancer, beroende på vilka gener man haft som väckts upp av alkoholen. Genforskningen har nu kommit så långt att man också upptäckt att vissa procent bär på anlag för schizofreni som riskerar bryta ut ifall de röker cannabis när de är under en viss ålder. En kåsör i morgontidningen skriver under rubriken Genforskning räddar framtida föräldrar att "Visst vore det kul med följande ordväxling: - Men Kalle får ju vara ute till åtta! - Ja, men du bär på MoAH-genen och då behöver du mer sömn än vad Kalle gör."

På samma sätt menar några forskare att en del kan ha genmutationer som gör det svårare att avgifta sig från miljöföroreningar, till vilka också kan räknas gifterna i andras parfymerade vardagsprodukter, doftljus och många andra saker. Men hur det än är med det, så innehåller trots allt dessa saker kemikalier som är skadliga även för de övriga, även om de inte akut märker av det. I Danmark avråds gravida kvinnor från att använda parfymerade produkter, och Miljöstyrelsen ger information om ämnen som kan vara skadliga och hormonstörande. Vid Lunds universitet skrev förra året Amanda Sahlin en studie där hon undersöker ifall det inte borde vara likadant i Sverige. Den kan hittas under namnet "Syntetisk mysk och ftalater i parfymerade konsumentprodukter. Bör gravida kvinnor i Sverige uppmanas att använda oparfymerade skönhetsprodukter?" Det är väl åtminstone  en början, men frågan kunde utökas till barn, skolan, arbetsplatser, allmänna tvättstugor och offentliga platser, tycker jag.

Journalister och offentliga personer som "vågar" kritisera krig och korruption och så vidare långt borta, vågar sällan knysta om de sjuka miljöer och skadliga kemikalier vi har tätt inpå oss hela tiden här och nu. De vågar heller inte kalla dem vid dess rätta namn, se bara t ex professor Agnes Wold som inte tycker att man ska använda orden "giftfri förskola" som man gjort vid Hammarö kommun i Värmland. Hon twittrar om att det är idiotiskt att kalla saker gift ifall de är harmlösa i normal dos men kan ge negativa effekter vid långtidsanvändning. Men är det inte just skadlig giftpåverkan vid långtidsanvändning man försöker undvika när det gäller giftiga vinylgolv och dito leksaker osv. i en förskola?

Men miljötanken verkar här för att stanna vare sig vissa vill eller inte. Till och med i deckarna dyker den ofta upp nuförtiden. Läser Alex Marwoods "Granne med döden" där huvudpersonen mår illa när personer som tvättat kläderna i parfymerat tvättmedel sätter sig bredvid henne på bussen, och bokens seriemördare har upptäckt bikarbonatens fördelar när det gäller att hålla avloppsrören rena. Den senare är väl inte något uppbyggligt exempel trots bikarbonaten, men man kanske kommer undan med det när det snart är Halloween?  Ett tips ifall någon vill ha läsning som verkligen är riktigt ruskig men rolig på samma gång. Man ryser och skrattar om vartannat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar