En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

fredag 14 november 2014

Sin egen Hippokrates

Allteftersom sjukvården blivit mer otillgänglig, med tidningsrubriker om att friska har större tillgång till vård än sjuka, samtidigt som många har möjligheten att amatörforska lite via internet så finns förstås ett stort antal bloggar om hälsa och medicin att välja mellan idag. Läkemedelsindustrins betalda eller obetalda troll finns förstås också  -  i Norge likväl som i Sverige. Norrmannen Tjomlid slår i blogginlägget "Varför pH-dieter och bikarbonat-kurer inte verkar" ner på en annan bloggare, Heidi, som skrivit om sina positiva hälsoresultat beträffande bikarbonat. Tjomlid skriver om "faran med att driva medicinsk research utan källkritik" och anspelar på källor som t ex Dr Joseph Mercola som han menar ger farliga hälsoråd.
Dock är han själv inte medicinskt utbildad utan driver en IT-firma, och ägnar sig liksom Heidi åt medicinsk research på sin fritid samt att "ringa och kontrollera med läkare". Tongångarna är bekanta från VoF:are i Sverige när det gäller ganska aggressivt bevakande av läkemedelsindustrins monopol på hälsan, en attityd av nedlåtenhet och inte sällan inslag av personliga påhopp. (Det finns ju också läkare som kan liknas vid att möta ett internet-troll i verkliga livet,  men när det gäller personer som överhuvudtaget inte har med läkemedelsbranschen att göra är det lite svårare att förstå den fanatiska inställningen.) I ett annat inlägg prisar han på förväntat sätt influensavaccinet.
När det gäller bikarbonat skriver han: "Man kan inte äta sig basisk". Han menar att bikarbonatets eventuella effekter är bluff eftersom det först måste passera magsäckens syra vars pH ligger mellan 1.35 och 3.5 och där neutraliseras. Han finner det  också ironiskt att bikarbonat anses som "naturlig" eftersom det har ett eget E-nummer, och menar skadeglatt att "som vi alla vet är E-nummer onaturliga kemikalier som är livsfarliga". Dock har ju varken bloggaren Heidi eller någon annan påstått att alla E-nummer är livsfarliga. För att bara nämna ett exempel så gömmer sig naturligt e-vitamin bakom E-nummer 306.

Han får svar i kommentarsfältet från en fysiolog (med doktorsgrad) som skriver: "Du glömmer att njurarna och lungorna aktivt regulerar syra/bas-balansen. Det är exempelvis därför man rekommenderar att dricka något surt vid urinvägsinfektion. Kosthållet kan absolut påverka kroppens pH." Han säger också: "Vid tillförsel av bikarbonat kan man motverka att njurarna producerar ammonium från nedbrytning av proteiner. Därför är det inte otänkbart att bikarbonat kan motverka muskelsmärtor." Han menar vidare att neutraliseringen av magsyra påverkar även indirekt pH i blodet, därför att magsyran är utskild från H+ och Cl- i blodet. Samt att "pH-balansen kan påverkas av absorberandet av fermenterade produkter från tarmfloran, och detta åter kan vara kosthållsrelaterat".

En homeopat protesterar också och tycker inte att Herr Tjomlid är särskilt välinformerad. Han skriver i kommentarsfältet: "Kroppen är ett holistiskt system, där ingen del av kroppen är isolerad och opåverkad av biokemin som pågår på andra ställen i kroppen. PH-reguleringen kan påverkas."

Men enligt syra/basbalans-teorin handlar det inte om att varken blod, urin eller saliv ska påverkas när det gäller ph-värdet utan det gäller miljön som kroppens celler lever i. När man äter föda rik på energi men fattig på näring som t ex spaghetti eller ris skapas ett syrabildande överskott som ger ett lågt ph-värde, men när man äter föda som är rik på näring men fattig på energi som t ex grönsaker skapas ett basbildande överskott som höjer ph-värdet i cellernas miljö. Det är därför som citroner anses höja ph-värdet trots att de själva är sura, eftersom de inte innehåller mycket socker men däremot vitaminer och mineraler.

Den excellente Dr Johnson säger i sin video "You can beat Thyroid Disorder": - Ät inte bikarbonat! Kroppen behöver sin magsyra, och vid sjukdomar som t ex sköldkörtelbesvär har man som regel för lite magsyra. Höj i stället kroppens pH-värde med hjälp av att äta grönsaker och mineraler.
Men jag brukar enstaka gånger kosta på mig Sanna Ehdins bikarbonat-kur vid hosta (dag 1: 2
kryddmått bikarbonat i 2 dl vatten 6 ggr/dag, dag 2: samma procedur 4 ggr/dag, dag 3: samma 2 ggr/dag, dag 4 samma 1 gång). Och en detox-drink (1/2 tsk bikarbonat och 1/2 - 1 pressad citron i ett glas vatten) vid enstaka svåra exponeringar från parfym eller cigarettrök. Och visst hjälper det!
Även bad med bikarbonat kan öka syreupptaget eftersom bikarbonat bildar koldioxid när det löses i vatten, och koldioxid är kärlvidgande så att syret når fram.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar