En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

fredag 6 oktober 2017

Vetenskap och beprövat spökeri

Nu måste man väl ändå kasta ut TV:n för slippa se "ulven" Kristersson som ny partiledare för moderaterna kasta sina onda ögon på de svaga grupperna i samhället, och för att slippa höra honom gapa om lägre skatter för de rika och lägre jobbskatteavdrag. "Det ska löna sig att jobba och att ha jobbat" är hans gamla mantra, men det skulle aldrig falla en sådan som han in att göra något åt den dåliga arbetsmiljö som hindrar en hel del människor från att faktiskt kunna jobba. Men han är långt ifrån ensam om att strunta blankt i en sådan sak som arbetsmiljö.  T ex Sahlgrenska sjukhuset är känt för att rekommendera KBT (Kognitiv beteendeterapi) till personer som skadats av toxiner t ex mögel, i stället för att rekommendera att miljön åtgärdas. Men nu när själva sjukhuset blivit fukt- och mögelskadat fick vårdpersonal och chefer plötsligt bråttom att klaga på sin arbetsmiljö och förbereder flytt. Varför hjälper inte KBT för dem då, kan man undra. Särskilt nu när vårdguiden går ut med att man kan få kognitiv beteendeterapi över nätet, och skulle kunna sitta hemma eller på jobbet och typ övertyga sig om att sjuka hus inte är farligt.

Dr Jill Carnahan, amerikansk konsult inom funktionsmedicin anbefaller inte kognitiv beteendeterapi utan tar symtomen på allvar. Hon har en plattform på nätet dels i form av filmer och dels i form av en webbsida där hon ger råd och identifierar symtomen från mögel och andra toxiner i vår miljö. Funktionsmedicin är en gren av skolmedicinen, men som inte bara skriver ut piller och pekar mot dörren utan tar i beräkning helheten av patientens liv.

Ett reportage i VF häromdagen skildrade hur ett gäng vårdpersonal från Centralsjukhuset i Karlstad övernattade i ett känt spökhus i Skillingmark i förhoppning (eller kanske förskräckelse) att få se ett spöke eller två. Det sägs ju att landstingen i Sverige inte längre vidareutbildar läkarna. Kanske övernattningen i ett hemsökt hus är en kompensation för den saken; lite mer spöken och lite mindre vetenskap och beprövad erfarenhet? Fast om det dök upp några fick de ju förstås en ny beprövad erfarenhet. (Dessvärre hann någon lämna tidningen till återvinningen innan jag hann se hur det gick med spökerierna.)

Anna-Lena Vikström, sierska i norra Värmland, tycker att TV-programmen där man hjälper vilsekomna själar att gå vidare in i ljuset inte stämmer särskilt bra. Man kan inte tvinga någon att stanna i ljuset, menar hon. De som vistas där kan när de vill återvända på besök. Hon berättar i biografin "Hon som ser", skriven av Eva Wiklund, om en gammal dam som ville ha "skilsmässa" från sin döde man som störde henne. Hon ville sova ifred, och Anna-Lena försökte medla mellan paret och föreslog att mannen eller får man säga spöket, skulle få sitta i sin gamla favoritfåtölj om nätterna. "Ja, där kan han sitta", tyckte damen och det fungerade tydligen för hon hörde inte av sig och klagade igen.

Man kan väl bara hoppas att sjukvårdspersonalen inte börjar med tarot och "anden i glaset" också i brist på utbildning i de nya miljösjukdomarna bl a MCS (multipel kemisk känslighet). Kosmologen Martinus ansåg förresten att ovan nämnda och andra spådomsmetoder, även astrologin, hör till den gamla världen som vi ska lämna bakom oss och gå vidare till ny kunskap. Vi behöver inte dessa, och en del av "lekarna" är direkt olämpliga då de kan dra till sig lägre andeväsen och orsaka problem vi inte vill ha. Vad han skulle ansett om den trådlösa strålningen idag vet jag inte, men den amerikanske teleoperatörjätten AT&T håller på att vidareutveckla 5G-tekniken och testar tillsammans med Ericsson, Nokia och Samsung snabbare bredband via en radiosignal som utnyttjar ett högre frekvensband än vad vi känt till hittills. Målet är att se hur den tar sig genom lövverk och byggnader.  Men den måste ju också gå genom kroppar och hjärnor...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar