En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

onsdag 13 januari 2016

"Ninni Schulman-baksmälla" och lösningen på Palmemordet

Började läsa Ninni Schulmans senaste bok igår kväll och som vanligt när det gäller hennes deckare klarade jag inte att sluta läsa utan måste läsa hela boken (nästan hela natten). Därför lider jag av allmän trötthet och en aning blodtrycksfall idag, och kallar det "Ninni Schulman-baksmälla". Hon är visserligen rankad som en av de främsta författarna av kriminalromaner i Sverige just nu, men här i stan är hon förstås ännu större eftersom hon hämtar miljön i sina böcker just härifrån. Marc Broos sade att han startade Alma Löv museum för modern konst som en motvikt till att värmlänningarna är så förtjusta i sina författare (t ex Selma Lagerlöf) och miljöer att de kan ha lite svårt att släppa in andra intryck.
Men, men...jag känner igen varenda hus och gata hon beskriver i böckerna och nickar gillande åt Valborgskören i Blinkenbergsparken och när huvudpersonen går in på Kaffestugan. - Jo, minsann!
Hon är en även en mästare på att fånga den form av självgodhet som kanske är typisk för en del på små bruksorter, här i form av de bullbakande klassmammorna som höjer sig själva genom att klanka ner på en socialt eftersatt familj där mamman bl a misshandlas och inte hunnit baka till försäljningen för skolresan.

Apropå självgodhet så fick jag nyligen nys om en bok som handlar om den självgoda viljan (inte minst inom vården) att rakt av psykologisera bort funktionshindren MCS (multipel kemisk känslighet), elöverkänslighet och CFS/ME trots att seriösa läkare och/eller forskare (t ex William Rea i USA och förut professor Steven Nordin i Sverige när det gäller MCS) anser att de är fysiska och högst reella.  Den är skriven av Diana Crumpler och heter Prostituting Science: the Psychologisation of MCS, CFS and EHS for Political Gain. Den kritiserar bristen på medborgerliga rättigheter som andra tar för givna, och jag gissar att den också bidrar till att vässa våra argument.

Eftersom det var Ninni Schulmans allra senaste bok jag nyss läste ut och jag redan har läst alla hennes tidigare, fyller jag vakansen (i väntan på hennes förhoppningsvis nästa!) med ett boktips som Leif GW Persson gav i någon litteraturtidning: En osynlig av Pontus Ljunghill. Den handlar om ett olöst mordfall från 1928 som hos en pensionerad polis blivit personligt, ätit sig in och inte släpper taget. När det gäller Leif GW Persson finns det kanske egentligen ingen som hade så stor anledning att mörda Olof Palme som just han. Det var tack vare Palmes förnekande av Leif GW:s rapport gällande Geijeraffären som han i slutet av 70-talet fick sparken från sitt jobb, förlorade sina vänner, sitt sociala anseende och blev en persona non grata som inte såg någon annan utväg än att skjuta sig själv. Nu blev det inte så...... kanske uppstod tanken på att hellre skjuta Palme? Som Sveriges förmodligen smartaste person var han nog den ende som skulle kunnat komma undan med "det perfekta brottet" ur den synvinkeln. Skulle han inte annars haft förmågan att presentera lösningen på det gamla Palmemordet redan för länge sen (inte bara i romanform utan i verkligheten), oavsett det inte låg på hans skrivbord? Intressant nog fick han en anonym försändelse "skickad till sig" för några år sedan med en kula som ansågs ha tillhört vapnet i Palmemordet. Leif GW Persson lät efterlysa den anonyme vilken lär ha hört av sig nyligen och överlämnat en revolver som sades kunna vara mordvapnet, för analys. Börjar han, rent hypotetiskt förstås, steg för steg iscensätta avslöjandet av fallet (som enligt hans egen utsago aldrig släppt taget om honom)? Tänk om vi får den ultimata stora svenska kriminalromanen, där Leif GW Persson (förmodligen postumt) ger ut sin sista bok i vilken Palmemördarens vålnad stiger fram, i form av Leif GW själv?




.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar