En blogg om kemikalieintolerans som tabu i dagens samhälle!

måndag 11 juni 2018

Vilket är bäst "für alle" i valet 2018?

"Man ska inte diskutera partipolitik" hör man ibland, men de som brukar säga detta brukar vara personer vars politiska inriktning har något att dölja t ex att deras parti vill hålla kvar fattigdom och slaveri för vissa grupper (inte deras egna naturligtvis). Apropå det; "Moderater är onda", sade Peter Wahlbeck (möjligtvis i TV-projektet Für Alle på 90-talet eller kanske senare) och visst lyser väl det onda fram bakom Ulf Kristerssons trevlighetsmask. Hans projekt är att montera ner välfärden i namn av frihet och marknadsekonomi, och redan under hans tid som socialförsäkringsminister sade han saker som att arbetslösa behöver inte ha egen bostad, och nu vill han och hans gelikar återinföra stupstocken i sjukförsäkringen. Men politik måste alltid handla om helheten och inte bara om en själv. Annars vore det som om vi satt i ena änden av en väv som höll på att repas upp i den andra och tro att vi skulle klara oss ändå.
Tillväxt och vinst har hittills varit viktigare än miljön för de stora partierna. S (Socialdemokraterna) har en materialistisk syn och värderar saker man kan ta på; bil, villa osv men även begreppen jobb och trygghet.  Man tolererar kungahuset och kyrkan som krimskrams man kan stå ut med. Alla partier hanterar de stora linjerna och som individ kan man ha oturen att komma i kläm. Men när det handlar om övergrepp från myndigheter brukar det röra sig om individer som är olämpliga på sitt jobb och inte bero på vilket parti som styr (om det inte rör sig om rena fascist- eller nazistpartier förstås). Alla jag någonsin känt som röstat på SD (Sverigedemokraterna) har gjort det på pin kiv eller av hämnd- och förstörelselusta för att de upplevt sig förbisedda, nedvärderade och trampade på av samhället på endera sättet. Hatet de ger uttryck för på sociala medier vittnar om detta. "Offerkoftan" är ett attribut som inte sällan använts av ledarna för att få gehör hos denna grupp, Svansen av röstare utnyttjas av partiets ledare och makthavare som inte ger något tillbaka.

Hans Lödén, statsvetare i Karlstad, skriver att man måste ha perspektiv när det gäller opinionsunder sökningar. Häromdagen hade Värmlands Folkblad rubriken "S störtdyker och SD ökar lika mycket", vilket får honom att undra: jämfört med vad? Man hade jämfört med den i november 2017. En intressantare jämförelse är den från 2015. Då fick S 27,9 % och SD 19,9 %. 2018 får S 28,3 och SD 18,5 %. Jämfört med då migrationsfrågan var som allra hetast har alltså S gått fram och SD tappat, säger Hans Lödén. En annan falsk rubriksättare för inte länge sen var före detta journalisten Elisabet Höglund som inte verkar så noga med källgranskningen längre. Hon påstod att de av S utlovade 600 kr per månad till pensionärer skulle bli till 0 kronor i slutändan när de ätits upp av marginalkostnader bl a skatt, och att hon "räknat på fingrarna" att det var så. Men i Folkbladet på nätet avslöjas hon av Susanne Sjöstedt som visar att Höglund inte är så bra på fingerräkning trots allt. Hon hade också bollat med pensionärernas netto- i stället för den bruttoinkomst som skatten skulle dras på.

Ifall jag röstar på S i höst är det inte främst av "tacksamhetsskuld från förr" t ex att vi överhuvudtaget har fått rätt till semester och sjukvård utan främst för att bra saker har gjorts under mandatperioden och för att det behövs mer tid att hinna göra fler bra saker.
Statsskulden är den lägsta på 30 år
ungdomsarbetslösheten den lägsta på 17 år
Fas 3 har tagits bort
250 000 nya jobb har skapats
välfärden har fått 100 000 nya anställda
barnbidraget har höjts
pensionärerna har fått lägre skatt och högre bostadstillägg (vilket alltså inte "äts upp" á la Elisabet Höglunds blogg),
Palestina har erkänts
och man får inte glömma bra förslag i S budget som röstades ned av SD och alliansen.

Däremot i SD:s budgetförslag för 2018 skulle 53 miljarder (!) dras bort från välfärden i landsting och kommuner. Det har varit ganska tyst om det, men förslaget är talande i sig.

Sen finns förstås en massa småpartier, om man vågar köpa grisen i säcken. Själv är jag smått skeptisk till alla som har ord som "Fri" eller "Fria" i sina namn; det påminner lite för mycket om överskylande namn som Paradiset och Solgläntan på långvårdsavdelningar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar